Şehirlerde Işık Olmasaydı...

Yaz kış pek fark etmez, hiç taşraya, kıra bayıra gittiğiniz bir zaman dilimi oldu mu ve orada geceyi geçirdiniz mi? Eğer geçirdiyseniz kafanızı telefonunuzdan ya da tabletinizden kaldırıp gökyüzüne baktınız mı? Eğer hayatınızda bir kere olsun bunu yaptıysanız geceleri dünyanın ne kadar güzel olduğunu, yapay ışıktan arınmış yıldızlarla dolu bir gökyüzüne bakmanın ne kadar güzel olduğunu biliyorsunuz ve şanslısınız demektir.

Fotoğraf sanatçısı, Fransız Thierry Cohen bu konuyu ele alan bir çalışma yapmış ve ortaya "Villes éteintes (Karartılmış Şehirler)" çalışması çıkmış.

Sanatçının çalışmayı şu şekilde yapmış; şehirleri ve çok yıldızlı gökyüzü fotoğraflarını ayrı ayrı, aynı fotoğraf makinası ve aynı lensle çekip ardından iki gerçekliği birleştirmiş ve göremediğimiz üçüncü bir gerçekliği ortaya çıkarmış. Yani New York, San Francisco, Rio De Janeiro, Hong Kong ve Paris gibi büyük şehirleri fotoğraflayan sanatçı hemen sonrasında bu şehirlerle aynı enlemde bulunan açıklık alanlara gitmiş ve yıldızlı gökyüzünü fotoğraflarını çekip fotoğrafları birleştirmiş. “Fotoğraf, göremediğimizi göstermenin bir yoludur. Size kıyamet sonrası şehirleri değil, bildiğimiz şehirlerin elektriksiz halini gösteriyorum sadece. Sessizliği geri getiriyorum.” diye açıklamış sanatçı durumu.

Sizleri bilemiyoruz ama biz yapay ışıktan tamamen uzakta gece gökyüzünü izleme şansına ulaşmış kişilerden olarak fotoğrafçının yapmaya çalıştığını çok iyi anlıyoruz. Fotoğraflar çok etkileyici ve etrafımızı saran uzay ile ilgili düşünmeye iten cinsten.

İşte seriden bazı fotoğraflar;









Kaynak: http://www.wired.com/2014/11/thierry-cohen-darkened-cities/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab