3 Boyutlu Yazıcıyla Yapılan Ünlü Klasik Resimler Görme Engelliler İçin Sanatı Görünebilir Kılacak

"Görülmemiş Sanat Projesi" (The Unseen Art project) adıyla hayat bulan proje Helsinki'li tasarımcı Marc Dillon'ın fikri. Görme engelli insanların meşhur klasikleri "görebilmesini" sağlama fikriyle yola çıkan tasarımcı, dünyaca ünlü eserlerden bazılarının 3D tarayıcı ile birer çıktsını almış.

"Mona Lisa'nın gülüşünün nasıl bir şey olduğunu bilmediğinizi düşünün. Ya da Van Gogh'un Sarı Papatyalar'ını bilmediğinizi. İnsanların bu eserleden bahsettiğini ve var olduklarını bildiğiniz halde nasıl birer eser olduğunu asla anlayamayacağınızı düşünün. Görme engelli milyonlarlca insan bu durumda, bu bir gerçek." diyor projesini açıklarken tasarımcı.

Eserlerin 3 boyutlu imajları ve kum tabanlı bir malzeme ile 3 boyulu olarak basılan "görülebilir" resimlerin, müzelerde gerçek eserlerin yanında yer alması projenin temel amacı.

Daha önce görme engelli bir annenin karnındaki bebeğinin ultrason görüntüsünde bu yöntemle hazırlandığı ve anneye bebeğinin gösterildiği bu teknik türünün ilk girişimi değil ama sanat ve görme engeli sorunu açısından bir ilk.









Kaynak: http://www.boredpanda.com/classical-paintings-3d-printing-blind-feel-unseen-art/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab