Almanya'da Dijital Detoks Artıyor ve Çocuklar Ailelerini Protesto Ediyor



Dijital Detoks nedir? Dijital detoks, sanal dünya ve sosyal ağlarda geçirilen sürenin kısıtlanması ya da azaltılmasına verilen bir isim. Teknoloji ve onun uzantısı yazılımlara daha az zaman ayırmak olarak da tanımlanabilir.

Almanya'da yapılan bir ankete göre, "dijital detoks" olarak adlandırılan harekete ilgi artıyor. Almanya'daki sağlık sigortası kurumlarından Barmer'in piyasa araştırmaları firması Ipsos'a yaptırdığı "Almanya'da uyku sağlığı" isimli anketin sonuçları geçtiğimiz cuma günü açıklandı ve kamuoyuyla paylaşılan sonuçlara göre, ankete katılanların yüzde 37'si akıllı telefon kullanımı gibi dijital dünyada geçirilen zamana yönelik yapılan kısıtlamaları olumlu buluyor.

Ankete katılanların yüzde 13'ü kendisinin de bir dönem dijital detoks uyguladığını belirtirken, katılımcıların dörtte biri ise dijital detoks yapmayı ciddi olarak düşünüyor.

Anketin sonuçlarını değerlendiren psikolog Andrea Jakob-Pannier "Görünen o ki birçok kişi dijital medyanın ve sosyal ağların uykuları üzerinde etkisi olduğu gerekçesiyle çevirim içi geçirdikleri süreyi kısıtlamak istiyor" açıklamasını yaptı. Jakob-Pannier dijital detoks için kişisel bir strateji geliştirme önerisinde de bulundu. Psikolog akıllı telefon ve internet kullanımına bilinçli şekilde molalar getirmeyi, bunun için örneğin telefonu uçuş moduna almayı önerdi. Jakob-Pannier insanların boş zamanlarında işle ilgili e-posta ya da bildirimleri de yanıtlamaması gerektiğine işaret etti.




"Telefona Değil Bana Bak"

Bunun yanında yine Almanya'da Hamburg şehrinde bir grup çocuk ailelerini protesto etti. Ellerinde kendi hazırladıkları pankartlarla, ellerinden telefonlarını düşürmeyen ebeveynlerini eleştirdiler. Eylemin sonunda aileleri ile parkta eğlenceli ve telefonsuz bir gün geçirdiler.

Kaynak: NTV

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab