'Mars Aracı' Üzerinden Habercilik ve Eğitim Okumaları

Geçtiğimiz hafta Amerika'nın meşhur bir TV komedi şovunda, New York sokaklarına sanki uzaydan gelmiş gibi görünen büyük bir araç göründü. Aracın üzerinde NASA'nın ve bir başka kuruluşun (Kennedy Space Center) logosu vardı ama NASA logosunun forsuyla diğer logo göz önüne pek gelmedi. Araç Hollywood filmleri için araç tasarımları yapan bir firmanın Kennedy Space Center için hazırladığı bir reklam ürünüydü ve yeni de yapılmamıştı; 1 yıl kadardır araç şehirde başka başka yerlerde gösterilmişti. E peki konu ne?


Konu derinlikli şekilde ikiye ayrılıyor:
1 - Gazeteciliğin / Haberciliğin sadece bizim ülkemizde değil evrensel olarak geldiği hal.
2 - Yaratıcı ve meraklı bir nesil eğitmek.

Bir tanecik el yapımı büyük arabadan bunlar nasıl çıkartılır? Cevabını aşağıda paylaştığımız videoda ünlü youtuber (aslında kendisine böyle demek haksızlık gibi geliyor ama sınıflandırması bu şekilde ne yazık ki) Barış Özcan veriyor. Biz onun da metninden çok kopyalıyor gibi olmamak için fazla detaya girmeden kendimizce özetleyelim.

İlk olarak habercilik açısından; yaklaşık 1 yıldır var olan ve gizli saklı olmayan bu el işçiliği aracı dünya çapında izlenen bir şovda gören sözde gazeteci/haberciler, bir kaç tıklamayla ulaşabilecekleri gerçek bilgilere ulaşma çabasına girmeden aracın görsellerini "NASA'nın Mars'a göndereceği araç" başlığı ile yayınladılar. Hem de sadece Türkiye'de değil Amerika'da dahil bir çok ülkede. Halbuki araç hakkında, kimin yaptığı neden yaptığına dair videoda da görebileceğiniz gibi gizli saklı değil olduğu gibi internette mevcut.



İkinci olarak da eğitim tarafı. Kennedy Space Center isimli, kabaca NASA ve Uzay müzesi olarak adlandırabileceğimiz kuruluş aracı çocuklar uzay ve uzaya gidebilme hayalleri kurabilsinler, nasıl yapılırı, nasıl gidiliri merak etsinler ve bu fikirlerle büyüyebilsinler diye hazırlatmış. Evet işin içinde tabi ki reklam ve tanıtım var ama özü özgür ve yaratıcı bireyler için bir kaynak olması.

Biz daha fazla yazıp Barış Özcan'ın başarılı anlatımı ve vereceği bilgileri kopyalamayalım, 11 dakikanızı ayırıp, direk kendisinden dinleyin. "Millet aya gidiyor biz neler yapıyoruz?" sorusuna bir nebze cevap olması için mutlaka izlemenizi tavsiye ediyoruz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab