Internet Tarifeleri BTK'nın Düzenlemsi İle Değişti. Peki Yeni Sistem Nasıl İşliyor?

Çok uzun süre önce ilk olarak teknoloji takip edenlerin ardından da tarih yaklaştıkça çıkan haber ve spekülasyonlar ile normal kullanıcının da haberdar olduğu bir internet düzenlemesi var. BTK'nın yeni düzenlemesi gereği 2019 yılında ülke çapında "adil kullanımsız" internet için ilk adım olan 1 Mayıs Tarihli bir düzenleme bu ve buna göre, 1 mayıstan itibaren gece 02.00 - sabah 08.00 saatleri arasında yapılacak indirmeler, adil kullanım noktasını geçmiş olsanız dahi kendi hızınız neyse o hızla yapılacak ve yapılan indirmeler kotanızdan yemeyecek.



Hal böyle olunca tabi ki servis sağlayıcıların böyle bir düzenleme için teknik altyapılarını elden geçirmeleri gerekiyordu ve bu yaşanacak yeni gelişmelerin ekonomik olarak müşteriye nasıl yansıyacağı büyük soru işaretleriydi. İşte mayısın başındayız ve birkaç yalan haber ile bir tanede gerçek çıkan dedikodu ile birlikte olay netleşmeye başladı.

1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren, BTK düzenlemesinin ardından, servis sağlayıcılarının değişen internet tarifeleri günyüzüne çıktı.

Yeni internet tarifeleri nasıl olacak?
Hangi servis sağlayıcıda olursanız olun (Super Online, Türk Telekom veya diğerleri) hiç birisi var olan sözleşmeli kullanıcılarını ekstra hiçbir ücretlendirmeye tabi tutmuyor. Sözleşme ile korunuyorsunuz isteseler dahi yapamazlar. Hali hazırda herhangi bir internet servis sağlayıcısı üyesi olan kullanıcıların hepsi, yeni BTK düzenlemesiyle beraber gelen kademeli hız düşümü hakkından yararlanacak.

Yani 1 Mayıs'dan itibaren;
maksimum hız sınırı 8 Mbps’a kadar olan tarifelerin hepsinin hızı belirtilen kullanım kotası aşımından sonra 3 Mbps'a,
16 Mbps’a kadar olan tarifelerin hızı 5 Mbps'a,
24 Mbps’a kadar olan tarifelerin hızı 8 Mbps’a,
50 Mbps’a kadar olan tarifelerin hızı 16 Mbps'a,
100 Mbps'a kadar olan tarifelerin hızı 24 Mbps'a ve
son olarak 1000 Mbps'a kadar olan tarifelerin hızı ise 64 Mbps'a düşecek.

Ayrıca yeni BTK düzenlemesiyle beraber, gece 02:00 ile sabah 08.00 arası yapılan veri kullanımı ve indirme işlemleri, AKK’dan sayılmayacak. Ve hatta bu gece saatleri boyunca, siz belirtilen kullanım kotasını aşsanızda, hızınız normal tarife üzerinden verilecek.

Bu değişikle beraber ortada dolaşan bir çok haberde kota aşımı sonrası GB başına 1 lira söylentisi ise en merak uyandıranlardan birisiydi ve superonline bunu resmi bir açıklama ile yalanlarken ne yazık ki kablonet için işin gerçekten böyle olduğu kendi sitesinde yeni tarife tabloları ile ortaya çıktı.

Tabi yeni tarifler konusundaki karışıklık şu sıralarda yeni internet bağlatacak kullanıcılar için halen mevcut. Bizim size tavsiyemiz mutlaka etraflıca düşünüp karar vermeniz.

Ayrıca 1 Mayıs 2017 itibariyle yürürlüğe giren bu düzenlemenin ardından Aralık 2018'de -biz ona kısaca 2019 diyebiliriz- tarihinde ise AKK'nın tamamen kaldırılacağını hatırlatalım. Şu anda sadece bir sınırlama ile ortalık bu kadar soru işareti ve servis sağlayıcılar için yeni fiyatlar ve düzenlemeler ile dolmuşken AKK ortadan kalkacağı zaman yaşanacak karmaşanın biraz daha büyük olacağını ve ülkemizde internet fiyatlarının artacağını tahmin etmek çok zor değil ne yazık ki.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab