"www" 30. Yaşında

World Wide Web'in bugün 30. yıl dönümü...

World Wide Web (Evrensel İnternet Ağı) bugünden tam 30 yıl önce, mucidi olarak bilinen Tim Berners-Lee tarafından hayata geçti. Google bugünü unutmadı ve bir Doodle hazırladı. Google'ın hazırladığı Doodle'ı gören birçok kişi World Wide Web'i merakla araştırmaya başladı.



Peki World Wide Web nedir?

Vikipedik tanımıyla World Wide Web (kısaca WWW veya Web), internet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı dokümanlardan oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine web sayfası adı verilir ve web sayfalarına internet kullanıcısının bilgisayarında ya da mobil cihazlarında çalışan web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında yazılar, görseller, video ve diğer multi medya öğeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka web sayfalarına geçiş yapılabilir.

İnternet ve Web terimleri aynı olguyu tanımlamaz. Zira web sadece internet üzerinde çalışan bir servistir. Bu kavram, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML adlı programlama dilini geliştirmesiyle oluşmuştur.

Bugün de hala kendisinin başkanı olduğu W3C (World Wide Web Consortium) tarafından evrensel standartları belirlenmektedir.

2000'lerden itibaren ev bilgisayarlarının kullanımının dünya çapında hızla artması; ardında da 2010 sonrasında mobil teknolojiler sayesinde akıllı telefonlar, tabletler ve çok daha rahat taşınabilir bilgisayarlar sayesinde hayatımızın değişmez kavramlarından birisi olan WWW şu anda hayatımızın değişmez bir parçası gibi görünen sosyal ağların var olabilmesinin sebebi ya da kaynağıdır.

Haber siteleri, ilan siteleri, ilişki siteleri, sosyal ağlar vs. vs. hepsi bu servis sayesinde can bulup ekranlarımıza gelebilmektedir.

Biz ve bizim gibi firmalarında da var olmasına sebep olan World Wide Web'in 30.yaşını kutluyor, muciti Tim Berners-Lee'ye teşekkürler ediyoruz.

Aşağıda Tim Berners-Lee'nin WWW'nin nasıl ve hangi ihtiyaçla ortaya çıktığını anlattığı videoyu izlemenizi tavsiye ediyoruz.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab