Önce disketler şimdi de CD-ROM devri kapanıyor..

Şu anda 30-35 yaşında olanların çocukluk döneminde ortaya çıkmıştı CD (Compact Disk) . O dönemde dünyanın pek çok ülkesinde kullanılan CD Ülkemize geç de olsa geldi. Kaseti olan müzik albümlerinin yerini hışırtısız Disk albümler aldı.

Ardından bilgisayarlar hayatımızın bir parçası haline geldi. Müzik setlerinin yerini bilgisayar kartları ve CD-ROM lar aldı. Donanım meraklısı arkadaşların "seninki kaç x" diye tabir ettiği cd-rom devir hızları 2000 li yılların başlarına kadar devam etti. Harici yani kabloyla bilgisayara bağlanan CD/DVD okuyucular da bir ara popüler ve az kişinin sahip olduğu artistik türden cihazlar olsalar da pek tutulmadı. Takip eden yıllardan günümüze kadar daha çok veri depolayabilen DVD , Çift katmanlı DVD  derken günümüzde Disk şeklinde olan ve ciddi veri depolayabilen Blu-ray teknolojisi kullanımda.

Bir zamanların süper hızlı cd okuyucusu


2011 de disket üretimini durduran Sony , CD okuyucusu üretimini de durduracağını açıkladı. Böylece bir devrin daha sonuna gelindi.

USB bellek ve taşınabilir Harddisk fiyatlarının ucuzlaması ve yaygınlaşması talebin bu teknolojiler üzerinde yoğunlaşmasına neden oldu. Saniyede 4.8 gbit yani 600 mb/sn hızında çalışan USB portları CD/DVD hızlarının onlarca katına çıktı.

CD'nin sonunu getiren diğer sebepler taşıma zorluğu , çizilme riski , kapasite sınırı , tekrar tekrar kullanıma çok uygun olmayışı vb nedenler.

Öyle ya da böyle ülkemizde farklı kullanım alanlarına da sahip. Araç içi aksesuar (aynalara asılır) , mekan içi duvar aksesuarı (duvar kağıdı yerine) , korkuluk (bahçelerde kuşları korkutmak için) , çeşitli duvar saati , mumluk vb..  Örnek : http://10marifet.org/yazi/eski-cd-den-neler-neler/


Bakalım USB bellek ve Harddisk lere ne zaman sıra gelecek ?



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab