Sakin ol ve bir "Keep Calm" posteri tasarla!

İngiltere, İkinci Dünya savaşı başlangıcında, 1939 yılında savaş ortamında halkına moral vermesi için 3 adet slogandan oluşan bir seri poster bastırdı. Bu serideki sloganlar sırası ile; "Freedom Is In Peril. Defend It With All Your Might" (Özgürlük Tehlikede. Onu Tüm Gücünle Koru!), "Your Courage, Your Cheerfulness, Your Resolution Will Bring Us Victory" (Cesaretiniz, Neşeniz, Kararlılığınız Bize Zaferi Getirecek) ve serinin üçüncüsü "Keep Calm and Carry On" (Sakin Ol ve Devam Et) idi.

Bu moral sloganları için hazırlanan posterler ultra minimal bir anlayışla tasarlanmışlar, düz renkler üzerine modern sans-serif fontlar ile sadece slogan ve slogan dışında yanlızca kraliyet simgesi olarak bir taç ikonu bulunuyor.

Günümüz tasarım anlayışında bile oldukça modern olan bu çalışmalar, zamanında savaş ile, bir ülke ile alakalıyken bugün özellikle "Keep Calm and Carry On" sloganı ve posteri aynı zamanda bir tasarım ikonu haline geldi. Ya da daha geniş anlamda bir tasarım klasiği.

Zamanında 2.500.000 adete yakın basılan orjinal posterlerden bugün çok azının bozulmadan kurtulduğu söyleniyor -wikipedia'nın yalancısıyız- ve ne yazık ki posterin tasarımcısı hakkında bir isme ulaşılamıyor.

2000'lerde tekrar gün yüzüne çıkan posterin bir çok tasarımcıyı harekete geçirmesinin ardından bugün google "keep calm and" şeklinde yapacağınız bir arama ile karşınıza binlerce varyasyon çıkabiliyor. Yanlız bunlar değil; kupalar, takvimler, posterler ile bu kalıp artık evlerde dekoratif amaçlı olarak kullanılıyor.


Bizde Ajansweb olarak yoğun iş programımızın arasında nefes almaya fırsat bulduğumuz anlarda sırf kendimiz için bir kaç "Keep Calm.." posteri düzenledik (tasarladık diyemeyiz, tasarım zaten birkaç 10 yıl önce yapılmış :) Posterlerin mesajları da tabiki bizimle ve yaptıklarımız ile ilgili olmalıydı.


İşte son günlerde sosyal ağlarmızda paylaştığımız Keep Calm posterlerinin hikayesi, daha doğrusu "nedir bu ingilizce posterler, manası nedir" diye soran müşterilerimiz için olabildiğince kısa açıklaması.

Konu eğer ilginizi çektiyse aşağıdaki kısa video biraz daha fikir sahibi olmanızı sağlayabilir.




Yazımızda geçen tarihler ve rakamlar için kullandığımız wikipedia kaynağı:
http://en.wikipedia.org/wiki/Keep_Calm_and_Carry_On


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab