Hala açık olması bile şaşırtıcı ama Google+ kapanıyor



Sosyal ağların son sürat yükseldikleri ve bu yükselişte Facebook'un bayrağı kimseye bırakmadığı günlerde diğer teknoloji devleri Google ve Microsoft'un bir takım sosyal ağ sitesi girişimleri olmuştu. Microsoft yolun daha çok başında "bu bizim işimiz değil" diyerek havlu atsada Google hem bazı satın almalar ile hem de kendi içinden çıkardığı ürünler ile yarışta bir şekilde kaldı. Bir dönem Circle ile bunu deneyen Google ardından şimdiki yazımızın da konusu olan Google+ 'ı başlattı ve ilk zamanlarda yeni bir heyecan yaşatmıştı sosyal ağ kullanımı adına.

Fakat ilerleyen zamanla Facebook'un durmak bilmeyen yükselişi devam etti; firma diğer popüler sosyal ağ ve iletişim uygulamalarını satın alarak yarışta geçilmesi zor şekilde zirveye yerleşti. İşte bu süreçte Google+'ı ilk başta heyecanla kullanan insanlar bile unuttular.

Ve geldiğimiz noktada Google+ kapanıyor! Neden mi?

Google, ortaya çıkan bir güvenlik açığı sebebiyle Google Plus için kapatma kararı aldı. 10 ay sonra gerçekleşmesi planlanan kapatmanın temel sebebi kullanıcı bilgileriyle ilgili oluşan güvenlik açığı. Evet, sosyal ağ işini beceremediler diye değil, güvenlik sebebiyle. Kim bilir belki de yetkililer bu kapatma işlemi için böyle fırsatın yolunu gözlemiş bile olabilirler. Sonuçta "başarısız olduk" demektense, "bir güvenlik açığı var, kullanıcılarımızı korumalıyız" demek daha havalı. İçinde yine hatalar olmasına rağmen.

2018 Mart ayında ortaya çıkan güvenlik açığı sonrası diğer Google servisleri için güvenlik ve gizlilik unsurlarının ise arttırılacağı açıklayan Google'ın Google Plus'da neden bu güvenlik arttırımına gitmediğini bir daha sormaya gerek yok sanırım.

API konusunda yapılması planlanan değişikliklerle çağrı ve SMS kayıtlarına uygulama geliştiricilerinin erişimi sınırlandırılacak. "Srobe Projesi" olarak adlandırılan bu uygulama yakında hayata geçirilecek. Kullanıcı verilerine ulaşabilen yazılımların Google’ın koyduğu yeni kuralları kabul edip kişisel verilerin korunması konusunda “hassas” davranmaları beklenecek.





Peki ya Gmail?

Google'un Plus'dan çok daha kıymetli olan e-posta servisi Gmail'de ise kişisel verilerin korunması amacıyla 3. parti yazılımların ve servislerin e-posta erişimleri sınırlandırılacak. E-posta istemcileri, yedekleme ve verimlilik hizmetleri ise bu sınırlandırmaların dışında tutulacak. The Wall Street Journal‘ın haberine göre üçüncü parti uygulama geliştiricileri Gmail sahiplerinin postalarını okuyabiliyor.

Haberlerin yayımlanmasının ardından Google Cloud servisinin güvenlik ve gizlilik bölümü başkanı Suzanne Frey, Gmail kullanıcılarının hesaplarını gözden geçirerek hesaplarına erişim izni verdikleri üçüncü parti yazılımları kontrol etmelerini ve gerekli görüyorlarsa bu erişim iznini kaldırabileceklerini duyurdu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab