Ücretsiz yazılımın karşılığı; tüm verilerimiz!


Ücretsiz yazılım kullanıyor musunuz?

Peki ücretsiz yazılımlarla ilgili "Ücretsiz yazılım kullanıyorsanız ürün sizsiniz!" deyiminden haberdar mısınız?

Biz de dünyadaki milyonlarca kullanıcı gibi hem firma hem de özel bilgisayarlarımızda bazı ücretsiz yazılımlar kullanıyoruz ve bunun tam tersinin -kullandığımız her yazılımın ücretli olduğu bir durumun- olamayacağını biliyoruz. İşte bu noktada özellikle de kullandığımız yazılım online bir yazılım ise (ki bugünlerde offline olan çok az program var) girdiğimiz verilerin bir şekilde kullanıldığının farkındayız.

Hatta bu kişisel veri kullanımı artık uluslararası seviyede o kadar büyük bir konu haline geldi ki bildiğiniz gibi ülkemizde de uygulamaya alınan KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) çerçevesinde -ve diğer ülkelerde de benzer düzenlemeler ile- firmalar bizden aldıkları verilerin nerelerde nasıl kullanacaklarını, bizden veri aldıklarını, verilerin kullanımı için alması gereken onayları kullanıcılara bildirmek zorundalar.

Çünkü artık ücretli de olsa ücretsiz de olsa kullanıcı verilerimiz büyük veri için çok kıymetli birer parça.

Neyse girişi uzattık ama haberin konusu tamamen bununla alakalı.

İşte bu ücretsiz yazılım aleminin en popüler ve kişisel veri hırsızlığına en uygun kategorisi de geçmişten beri antivirüs yazılımlarıdır.

Ücretsiz antivirüs hizmeti sağlayan Avast aralarında Google, Microsoft ve Pepsi gibi markaların da bulunduğu bir çok müşterisine kullanıcılarının kişisel bilgilerini sattığı iddia edildi.

İddiayı ortaya atan Motherboard ve PCMag tarafından belirtildiğine göre ücretsiz olarak Avast antivirüs kullanan kullanıcıların işlem yapılan site fark etmeksizin; her tıklaması, her arama motoru araması, her alışverişi bilgi olarak satılıyor.

Avast, aylık olarak 435 milyondan fazla aktif kullanıcıya hizmet verdiğini ve 100 milyon cihazın verisine sahip olduğunu iddia ediyor. Yukarıda saydığımız bu ‘müşterilerin’; kullanıcı davranışlarını ve internet sitelerindeki hareketlerini son derece ayrıntılı bir şekilde izleyebilen ‘tüm tıklama geçmişi’ için milyonlarca dolar ödediği bildiriliyor.



Avast’ın, bu verileri yakın zamana kadar tarayıcı eklentisi ile topladığı iddia ediliyor. Veri depolama ve satışının, marka açısından oldukça karlı bir iş modeli olduğu inkar edilemez bir gerçek. Bu noktada 2019 yılında yalnızca bir şirketin, kullanıcı verilerini satın almak için 2 milyon dolar ödeme yaptığına dair iddialar bile bulunuyor.

Tüm bu güncel iddialar ve geçmişte ortaya çıkan veri sızıntısı ya da büyük hackleme olayları kişisel bilgilerimizin firmalar açısından ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Teknolojik gelişmelerin ışığında ve içinde yaşadığımız mobil çağın etkileri ile herhangi bir ürün almadan, para harcamadan bile firmalar için önemli hale geliyoruz. Yanlızca bir akıllı telefonumuzun ya da internete bağlı bilgisayarımızın olması yeterli.

Siz bu veri sızıntısı ve kişisel verilerin kullanımı hakkına neler düşünüyorsunuz?

Haber kaynağı;
https://www.vice.com/en_us/article/qjdkq7/avast-antivirus-sells-user-browsing-data-investigation

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab