Gelecekte Kendi Ekranımızı Kendimiz 'Basacağız'

Teknolojinin yükselmesi ve gelişmesi ile insanların hayatına giren televizyonlar bir dönemin, bir devrin başlangıcıydı; ekran devrinin!

Tabi ki televizyonun ta kendisi ve yayıncılık teknolojileri o zaman her şeyden daha öte, sınırları ortadan kaldıran ve bir çok güce kadir bir üründü (hala öyle) ama bugünün perspektifinden bakıldığında insanlık için geleceği değiştiren bu ürünün her bir parçası birbirinden kıymetliydi.


İşte bu parçaların en kıymetlisi de hiç şüphesiz ki ekranın ta kendisi. Ne olup bittiğini bize gösteren, başkalarını, başka şeyleri görmemizi, izlememizi sağlayan ekranlar. O günlerden bugünlere ekranlar sadece televizyonlar için değil ileri teknolojiye dair ne varsa onların en önemli elementleri oldu. TV'lerden sonra bilgisayarların monitörleri oldu, monitörlerden sonra otomotiv sektöründe hem üretimde hem son ürünlerde -arabalarda- panellerde oldular. Bilgisayarlar küçüldü, hızlandı, ekranlar canlandı renklendi ve her bir sonraki gelişmede hep daha iyi konuma geldiler. Cep telefonları için ekranlar olmazsa olmazdı ama cep telefonu akıllı bir mini bilgisayar döndüğünde dokunuşlarımıza tepki veren ekranlar bütün akıllı telefon teknolojisinin yarısını meydana getiriyor dersek sanırız pekte yanılmayız.

İşte teknolojinin bu görünen yüzlerini, bize geri dönüş sağlayan ekranları hemen yarın değil ama ileride bir tarihte evde 3D yazılar ile kendimiz basabileceğiz.

"Minnesota Twin Cities Üniversitesi"ndeki bir grup araştırmacı, özel tasarlanmış bir 3D yazıcı ile esnek OLED ekran basmayı başardılar. Bu gelişme ile, gelecekte akıllı telefon ve televizyon gibi elektronik cihazların onarımı için firmalara bağımlı olmaksızın kendi başınıza ekran üretebilme ihtimalinin doğduğu anlamına geliyor.

Bundan 10 yıllar önce bugün sıradanlaşan 3D yazıcıların sadece bilim ve teknoloji dünyası tarafından sınırlı olarak kullanıldığı düşünüldüğünde 'kendi ekranını basma' ihtimalinin de çok uçuk bir ihtimal olmadığını tahmin edebilirsiniz.

Bu denemeye kadar farklı 3d ekran çıktıları almaya çalışıldığı fakat hepsinin başarısız olduğu belirtilen kaynak haberde, Twin Cities Üniversitesi araştırma ekibinin başarılı çalışması sayesinde OLED ekranların, büyük ve pahalı fabrikalar yerine ev/ofis gibi ortamlarda da 3D yazıcılar kullanılarak üretilebileceği bir gelecek fikri var.

Bu başarılı girişimi ortaya çıkaran bilim ekibi tamamen çalışan bir ekran için gereken altı katmanı iki 3D baskı yöntemi kullanarak çıkarttı; Elektrotlar, ara bağlantılar ve diğer bazı bileşenler ekstrüzyonla, üst aktif katmanlar ise püskürtme ile hazırlandı. Ortaya çıkan ekran 2.000 katlama döngüsüne dayanabilen, OLED teknolojisine sahip, tamamen çalışan bir esnek ekran. Prototip 1.5 inç boyutunda ve sadece 64 piksel içeriyor ama bu küçük rakamlar çok daha büyükleri için yeterli bir örnek. 

Daha büyük ekranlar için çalışmaya devam edecek olan ekibin aşması gereken zorluklardan bir tanesi de parlaklık. Sonraki denemelerde parlaklığı daha iyi daha büyük ekranları 3d yazıcı ile görebilecek miyiz teknolojisevenler olarak merakla bekleyeceğiz.



Kaynak »

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab