Dizileri / Tv'yi Artık İnternetten Takip Ediyoruz!

2000'li yılların başlangıcı ile tüm dünyada herşeyde olduğu gibi TV alışkanlıkları da evrilmeye başladı; Eskiden TV daha çok film izlediğimiz, haber aldığımız bir ortamken, tüm eğlence sektörü yeniliklerinde olduğu gibi Amerika'nın başı çektiği -hatta belkide başlattığı- bir akım ile daha çok yarışmaların ve dizilerin izlendiği, takip edildiği bir mecra oldu.

Hemen herkesin bir noktada fikir sahibi olduğu "Lost" dizisi ile bir tek ülkemizde değil tüm dünyada diziler şahlandılar. Tv kanalları - raporlar elimize gelmiyor olsa da :) - bütçelerinin büyük kısmını dizilere ayırdılar. Takip edenlerin bildiği şeylerdir; başta gene Amerika'da olmak üzere, ülkemizde de bir çok TV sektörü çalışanı son dönemde isyan ettiler, haklı olarak hak aradılar. Tabii ki her ülkenin çalışanın aradığı hak farklıydı; kimisinde ücret haksızlığı, kimisinde çalışma şartları ve zamanları...

Biz tabiki meselenin meslek kolları kısmından bakmayacağız duruma, o tarafın hakkını arayan bir dolu insan var, yazmaya, konuşmaya devam ediyorlar ve umarız aradıkları hakkı bulurlar.

Biz işin doğal olarak internet tarafından bakıyoruz; DİZİ SİTELERİ.

Bu konu hakkında çok ayrıntılı, işin hangi noktadan nereye geldiğini, nereye gideceğiniz sizler için up uzun bir yazı olarak yapabiliriz ama gerçekten uzun olur :)

Popülerleşen dizi furyası ve dizilerini reklamsız kesintisiz internetten izlemeye başlayan izleyici sayesinde doğal bir şekilde ortaya çıkan; büyük medya gruplarının ya da ciddi girişimcilerin hayata geçirdikleri resmi dizi/film izleme siteleri artık hayatımızın içinde.

Her gün ulusal, uluslararası bir çok diziyi takip eden kullanıcılara resmi yoldan ve kaliteli olarak hizmet sunmak için ya da sunduğu TV hizmetine, artık hiçbirşekilde gözardı edilemeyecek olan mobil hizmetleri de eklemek isteyen medya devlerinin her birinin bir dizi sitesi var.

Sizler için o siteleri kısa kısa tanıtmak istedik.

TVYO


Doğuş Grubu'nun girişimi olan site ülkemizin öncül "resmi dizi" sitelerinden. Örneklerine yurtdışında çokça rastlanan sonradan izleme sitelerinin, ülkemizde tv-rip'cilerin elinde kurtulduğunun ilk işareti. Bünyesinde devlet kanalları ve Doğuş Grubu kanalları ile bu kanallara ait dizileri ve bazı yabancı dizileri bulunduruyor ve ziyaretçi kitlesi gereği sürekli güncel. Grup kanallarının yayınlarını canlı olarak da izleyebiliyorsunuz. Akıllı telefonlarınız ve tablet bilgisayarlarınız için IOS ve Android ortamlarında uygulaması mevcut.

NETD



Doğan Grubu'nun girişimi olan ve yoğunlukla Kanal D, azınlıkla TRT dizilerini bulabileceğiniz, aynı zamanda canlı yayını izleme imkanı sunan site. TVYO'ya oranla daha özensiz, düşük kapasiteli bilgisayarlar site kodlanırken göz ardı edilmiş gibi duruyor ve henüz mobil cihazlara özel bir uygulamsı yok. Ama web ortamında takipi kolay.

TURKWEB



Bizim bildiklerimiz içersinde büyük bir medya grubuna ait olmayan tek örnek. Yoğunlukla TRT dizilerinin yanında bir kaç ulusal kanalında dizilerini bulabileceğiniz TurkwebTV mevcut örneklerin en "korsan dizi sitelerine" benzeyeni. Canlı yayına imkanı sunmuyor ve mobil uygulamaları yok. Yani daha çok konseptli, her hafta neyi vereceği belli olan bir video sitesi gibi işliyor.

DIGITURK HER YERDE ve D-SMART BLU




Bu iki platform, ülkemizin iki tv platformu devinin mobil yarıştan geri kalmama, web izleyicisini, tabletli kullanıcıyı kaybetmeme çabaları. İki ortamda merkezinde sanal birer recever. Üyeliğiniz varsa bu sitelerden mobil cihaz uygulamalarınız ve web sitesi üzerinden, belli bir saate kadar geri giderek, ileri geri yaparak canlı yayınları izleyebileceğiniz ortamlar. Ama tabi bunun yanında dizi siteleri ile de yarışta olduklarından ikisinde de sonradan izle, seç izle, kirala izle gibi seçenekler mevcut ve anlaşmalı oldukları kanallara ait dizileri bu arşivlerine ekliyorlar. Yanlız direk olarak "dizi" siteleri olmadıkları için bu iki platformda diziler ile ilgili güncellik diğerlerine göre çok daha problemli. Kimi zaman yayınlanan  bir bölümün eklenmesinin 1 haftayı bulduğu oluyor. Her ikisinin de mobil uygulamaları mevcut.


İşte kısa kesilmiş hali ile modern "dizi izleme" siteleri. Televizyonun geleceği en azından diziler için webde yaşanmaya başladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab