Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Netflix; hem teknoloji hem film-dizi dünyasının işleyişini değiştiren sektörün en büyük oyuncularından olan online streaming servisi zorlu bir süreçten geçiyor.


Firmanın, tabiri caizse mantar gibi türeyen rakipleri ile başının bir noktada belaya gireceği belliydi. Zira bu 'rakipler' haydi bizde bir online film-dizi sitesi açalım diyen isimsiz girişimler değil; Apple, Disney, HBO gibi eğlence dünyasının krallarından bahsediyoruz. İşte bu piyasaya yeni giren ve kısa vadeli planları Amerika harici pazarlarda da hızlı büyüme olan güçlü rakipler Netflix'in bugünlerde yaşadığı zorlukların başrol oyuncularından oldular.

Netflix geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlarla da göründüğü gibi son 10 yıllık süreçte ilk kez hem de ciddi sayıda abone kaybı yaşadı. Yaşanan bu abone kayıpları da anında hisse değerlerine yansıdı.

Yaşanan bu gelişmelerin ışığında (ya da karanlığında) firma çeşitli toparlanma stratejileri düşünürken (örneğin reklamlı üyelik modeli  ya da şifre paylaşımını engelleme çalışmaları gibi) bir yandan da aldığı yaraları tedavi etmeye çalışıyor. Bu bağlamda da Netflix Amerika bünyesinde 150 çalışanın işten çıkarıldığı haberleri bu hafta dünya basınına yansıdı. Bu rakama Netflix'in toplam 11.000 çalışanının sadece küçük bir kısmı gibi görünse de bir firma için bir anda bu kadar çalışanı ile yolları ayırmanın normal olmadığı da aşikar.

Tabi firmanın aldığı bu kararın ardında yatan sebeplerden birisi de, abone kayıplarının devam edeceğine yönelik güçlü tahmin ve rakamlar.

Netflix'in yanı sıra yakın zamanda Facebook'un tepe şirketi Meta, Amazon, Uber ve Robinhood da dahil olmak üzere birkaç teknoloji şirketi kısa süre önce işe alımların dondurulacağını ve işten çıkarmalar olacağını duyurmuşlardı. Bu durumda; yaşanan abone kaybı ile birlikte, işten çıkarmaları teknoloji endüstrisindeki daralmanın da bir parçası olarak okumak da mümkün.

Siz ne dersiniz? Sizin hala aktif ödeme yaptığınız bir Netflix hesabınız var mı? Ya da Disney+ ve HBOmax ülkemizde yayın yapmaya başladığında üyeliğinizi bu yeni kanallardan birine taşımayı düşünüyor musunuz?


Kaynak »

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab