3 adımda PC'nizde ücretsiz ve basit güvenlik

Sizlere ofisimizde ve şahsi bilgisayarlarımızda kullandığımız basit ve ücretsiz güvenlik önlemlerinden bahsetmek istiyoruz.

Eğer PC'nizi virüslerden ve bilgisayarınıza karşı yapılması ihtimal ataklardan korumak için, en az virüsler kadar tehlikeli illegal yazılımlar (crackli vs.) ya da ücretli yazılımlar kullanıyorsanız bu 3 adım ile hem güvenli hem de ücretsiz, katmanlı bir koruma kalkanına kavuşacaksınız.

Öncelikle bahsi geçen güvenlik önemleri için Firefox ya da Chrome tarzı eklenti uyumlu bir internet tarayıcısı kullanmanız gerekiyor.


1 - Ücretsiz Bir Antivirüs Programı Kurun.
» Ücretlisine sadece "ücretli" diye mesafaliyiz :) Yoksa tabiki korumanın temelini antivirüs yazılımları oluşturuyor. Bunu temel korumayı ücretsiz bir antivirüs ile de sağlayabilirsiniz.

Ücretsiz seçeneklerden bazıları; 
Avira - indir (Ajansweb tavsiyesi)
Avast - indir
AVG - indir


Bu programlardan herhangi birini indirin ve bilgisayarınıza kurun.


2 - İnternet Tarayıcınıza (Chrome veya Firefox) ADBLOCK PLUS Eklentisini Ekleyin

» Chrome veya Firefox'a eklenti ve uygulama marketlerinden ADBLOCK PLUS eklentisi ekleyin. Bu, sizi internetteki -neredeyse- bütün reklamlardan koruyacak olan eklenti. Bu eklenti sayesinde karşınıza çıkma ihtimal olan, virüslü, trojanlı sitelerin reklamlarını görmeyecek, hatalı şekilde onlara tıklamak zorunda kalmayacaksınız. Yani kendinize antivirüs programı ardından bir ikinci güvenlik katmanı oluşturacaksınız.

Eklentinin Chrome için ekleme adresi »
Eklentinin Firefox için ekleme adresi »

 

3 - İnternet Tarayıcınıza (Chrome veya Firefox) WOT Eklentisini Ekleyin

» Son adımda WOT yani Web Of Trust eklentisi. Tarayıcılar için olan eklentilerin en iyisi ve olmazsa olmazı. Bu eklenti sayesinde google'da arattığınız veya direk adresini yazarak girmeye çalıştığınız sitenin tehlikeli mi yoksa güvenli mi olduğunu anlayacaksınız. Eklenti dünya çapında milyonlarca kullanıcının raporları ve şikayetleri ile devasa bir güvenlik veritabanına sahip.

Güvenli sitelerde eklenti kendini hissettirmezken, orta güvenli veya güvensiz sitelerde eklenti sizi hemen uyarıyor.

Eğer googleda veya başka bir arama motorunda arama yaptıysanız arama sonuçları listesinde, linklerin yanında Yeşil, Sarı ve Kırmızı işaretler beliriyor. Tahmin edebileceğiniz gibi Yeşil; güvenli, Sarı; orta güvenli ve Kırmızı; Güvensiz/Tehlikeli. Beliren işaret sarı veya kırmızı ise siteye girmemenizi (Sarı ise ve illa girmeniz gerekiyorsa sorumluluk tabiki sizin) tavsiye ediyoruz.

Yok eğer adresi direk adres çubuğuna yazdıysanız da gene orta güvenli ve güvensiz durumlarda bu sefer ekrana bir uyarı geliyor ve girmeye çalıştığınız sitenin tehlikeli olduğunu belirtiyor ve siteye girip girmeme kararını size bırakıyor.

Eklentinin Chrome için ekleme adresi »
Eklentinin Firefox için ekleme adresi »


Bu şekilde 3 katmanlı, basit ve ücretsiz güvenliğe kavuşmuş oluyorsunuz.


! Unutmayın bu yöntem sizi -tıpkı diğer bütün güvenlik yöntemleri gibi- virüsler veya ataklardan 100% korumaz. 100% Güvenli bir kullanım için bilinçi bir kullanıcı olmak ve internet dolaşımında nerelerde neler ile karşılabileceğinizi bilmekten geçer. Bu da başka bir yazının konusu olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab