GELECEĞİN BAŞLANGICI; Yapay Zeka ile çalışan Google Duplex

Google'ın geçtiğimiz günlerde düzenlediği IO 2018 etkinliği ile özellikle yazılım dünyasına bir çok yeniliğini tanıttı. Etkinliğe katılanlara yeni Android işletim sistemi P'den, yeni uygulama özelliklerine; otonom araçlardaki yenilik ve gelişmelerden, tasarım anlayışındaki güncellemelere kadar geniş bir yelpazede sunumlar yapıldı. İçlerinde bir tanesi vardı ki tüm dünyanın - en azından teknolojiyi takip edenlerin - çok ilgisini çekti ve büyük bir heyecanla birlikte anlamlandıramadığımız duygular yaşattı; Yapay Zeka ile çalışan Google Duplex.

Nedir Google Duplex?
Google'nın şu anda Amerika'da ve bazı Avrupa ülkelerinde aktif olan asistan hizmetine (iPhone'daki Siri'ye denk gelen hizmet) çok gelişmiş bir yapay zeka ile eklenen yeni bir özellik. Ne mi bu özellik? Şu; siz ihtiyacınız olan şeyi telefonunuza, Google Asistana söylüyorsunuz ve Asistan sizin yerinize o ihtiyacınız olan ürünü alıyor / randevuyu ayarlıyor / aramayı yapıyor.

Ne var bunda? diye sorabilirsiniz kendinize. Sonuçta "kullandığım operatörün çağrı merkezi robotları beni arayıp işlem yapabiliyor, bu yeni bir şey değil!" diyebilirsiniz. Evet hizmetin fikri yeni değil, yeni olan İNSANDAN AYRILAMAYAN ŞEKİLDE DOĞAL KONUŞAN YAPAY ZEKA. HEM DE KENDİ KARARLARI İLE!

Aşağıda sunumda gösterilen videoyu izleyeceksiniz, o video üzerinden örneklendireyim. Diyelim ki her zaman gittiğiniz kuaförden randevu almak istiyorsunuz, telefonunuza "Ayın 3'üne kuaför randevusu alır mısın?" diyeceksiniz ve geri kalan işlemi Google Asistan halledecek. Kuaförü arayacak, gerçek bir insan sesi ve telafuzu ile karşı tarafla konuşup tarihi bildirecek, tarih tamamsa iyi günler dileyip telefonu kapatacak, değilse sizin takviminize bakıp size uygun olabilecek bir başka tarih ya da saati soracak ve işlem tamamlanınca takviminize randevunuzu kayıt edecek. Bakın bu GELECEĞİN BAŞLANGICI. KENDİ KARAR VEREN, ÖĞRENEN İNSANSI ROBOTLARIN YAPI TAŞLARINDAN BİRİSİ OLACAK. Bugün sadece birkaç ayakişinde bize yardımcı olacak bu gelişme ileride bizi iyileştiren doktor, ders anlatan öğretmen olacak.

Videoda ne yazık ki Türkçe altyazı yok ama şunu bilmeniz izlediğini teknolojiden etkilenmek için yeterli; videodaki telefon görüşmelerinde iki taraftan sadece biri insan! Ve diğer taraf bunu kesinlikle fark etmiyor.



Geçtiğimiz dönemlerde "First Mobile" (Önce Mobil) diyen Google artık "First AI" (Önce Yapay Zeka) diyor çünkü gelecek bu teknoloji üzerine kurulacak.

Tabi bu durum öyle bizim yukarıda yazdığımız gibi pasparlak bir gelecek vaad etmiyor. Özellikle bu kadar hızlı gelişen Yapay Zeka yanında bir çok etik ve ahlaki soruyu da getirecek. Onlar bambaşka ve burada bizim nefesimizin yetemeyeceği sorular.

Biz bu mükemmel teknolojinin gelişimini takip ediyoruz sadece. Bu arada Google'ın bu bahsettiğim Asistan hizmeti yıl sonuna doğru içinde Türkiye'nin de bulunduğu 30 ülkede daha aktif olacak. Duplex hizmeti Asistan'ın dünyaya yayılması ile aynı anda mı hizmete girer yoksa daha halka açılması için biraz süre var mı o henüz belli değil.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab