Telefon kameraları nereye gidiyor ?

Cep telefonlarında kamera yarışı bitmiyor ve daha da kızışacak gibi görünüyor. 2 kamerası olan ilk telefon çıktığında heyecan yaratmıştı. Ancak 3-4 ve 5 kamera derken işin suyu çıkmaya başladı gibi. 

Buradan yola çıkarak bir kaç yıl sonraki modeli tasarladık :)


Şaka bir yana 8K (full hd’nin 8 katı) çözünürlükte video kaydı yapabilen 100 megapiksel üstü fotoğraf çekebilen telefonlar 2020’de hayatımıza girmiş durumda. Önümüzdeki yıllar için bir tahminde bulunmak gerekirse yüksek çözünürlükten ziyade kaliteli çekim konusu ön planda olacaktır.

Örneğin; Samsung daha yüksek megapiksel ve çözünürlükten yürürken Apple; düşük çözünürlük, yüksek kaliteli lens materyali ile yazılım kabiliyetinden yürüyor.

Neticede her markanın kendine göre bir stratejisi var. Bazı markalar da saygın fotoğraf makinesi üreticileriyle işbirliği yapma yolunu seçiyor.

Her ne kadar gerçek bir makine lensi gibi olmasa da yüksek diyafram değerleri ile düşük ışıkta oldukça yüksek performans alınabiliyor. Buna yazılımsal düzenleme gücü de eklenince pratiklik ve hız anlamında DSLR makinelerin önüne geçiyorlar. Tabi unutmamak lazım bunu en büyüğü mercimek tanesi büyüklüğünde bile olmayan lensler ile yapıyorlar :)

Sonuç olarak elinizde ultra yüksek kalitede fotoğraflarınız da olsa sosyal ağlarda pek geçerliliği yok. Her sosyal ağ kendi fotoğraf optimizasyon motorunu kullanarak yüklediğiniz görselleri kendi belirlediği çözünürlüğe göre küçültüyor.



Bize göre gerçek fotoğraflar için fotoğraf makinesi hala en geçerli cihaz ve hep öyle kalacak..




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab