Markanızı 5 dakikada kendiniz tescil edebilirsiniz

Marka belgesi günümüz ticari ortamında büyük öneme sahip. Özellikle dijital platformlar üzerinde şirket adınızın başkaları tarafından kullanılması , ticari itibarınız açısından epey önemli bir hale geldi.

Bunun önüne geçebilmeniz için marka adının size ait olması yani marka belgesine sahip olmanız gerekiyor.




Türk Patent ve Marka Kurumu web sitesi üzerinden E-Devlet oturumu açarak marka başvurunuzu dakikalar içinde yapabilirsiniz. 

Başvuru https://www.turkpatent.gov.tr/ resmi adresi üzerinden yapılıyor. 

e-İşlemler başlığı altında yer alan  "Elektronik Başvuru Sistemi (EPATS)" linkine tıklayarak işlemlere başlayabilirsiniz.


Elbette bir kaç ön hazırlık yapmanız gerekiyor.


  1. Marka müsaitliği araştırması. 
  2. Eğer başvuruda logo (şekil veya şekil + yazı) olacaksa Logonuzun istenen ölçü ve formatta olması gerekiyor. 
  3. Hangi nice sınıfı veya sınıflarında başvuru yapacaksınız (faaliyet gösterdiğiniz alana dair koruma sınıfı diyebiliriz) 

Marka Araştırması:

https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search?lang=tr  adresinden almak istediğiniz marka ve nice sınıfı kontrolü yapmanız gerekir. 


Logo Ölçüleri :

Dosya FormatıJPG
DPI Değeri300
Genişlik591px (5cm) - 827px (7cm)
Yükseklik591px (5cm) - 827px (7cm)
Renk FormatıRGB
Azami Dosya Boyutu1MB
* Tablo turkpatent.gov.tr adresinde yer alan son bilgilere göre eklenmiştir. Güncel logo ölçüleri kurum tarafından belirlendiğinden değişiklik gösterebilir. 

Eğer düz yazıdan yani marka adınızından bir logo oluşturmak isterseniz https://portal.turkpatent.gov.tr/yardim/resim-islemleri/marka-isminden-resim-olusturma adresinden bu işlemi yapabilirsiniz.



Nice Sınıfları :

Faaliyet gösterdiğiniz alanları bularak birden fazla sınıfta başvuru yapabilirsiniz. 

https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/commonContent/MClassification/ adresinden güncel sınıflandırma listesine ulaşabilirsiniz.







Logo ve nice sınıfı hazırlığınızı yaptığınıza göre başvuru işleminizi yazımızın başında verdiğimiz link üzerinden online yapabilirsiniz. 

Başvuru adımlarında karşınıza çıkacak olan "ön yazı talebi" seçeneği marka başvurunuzu belgelemeniz gereken durumlar içindir. 


Her ne kadar başvuruyu kendiniz yapabilseniz de bu işi profesyonel ve kuralına tam uygun yapan marka patent vekili veya marka tescil şirketleri ile çözmenizi tavsiye ederiz. 

Başvuru sonrası olabilecek itiraz vb. durumlarda sizin adınıza işlemleri yürütmesi için profesyonel bir destek iyi olacaktır.



Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab