Nihayet! YouTube Aşı Karşıtı İçerikleri Kaldırıyor

Önce düz dünyacılar, ardından aşı karşıtları; bu iki grupta bütün büyümelerini YouTube'a borçlular.

Bütün bilimsel verilere, dünya çapında sağlanan veriler ile ortaya çıkan rakamlara rağmen gün geçtikçe daha da yükselen aşı karşıtlığında, bu gruba mensup insanların fikirlerini yaymak için kullandıkları 1 numaralı mecra hep YouTube oldu. Bu insanlar herhangi bir bilimsel kanıtı olmayan mesnetsiz komplo teorilerini yaymak için YouTube'u kullandılar, manipülasyona açık bir çok kişide bu dezenformasyondan etkilenip bugün hala artan bir güruha dönüştüler.


Geldiğimiz noktadan çok daha önce yapılması gereken bir şeyi Google ancak yapabildi ve YouTube'daki aşı karşıtı tüm içerikleri platformdan kaldırdı!

Özellikle Amerika'da yavaşlayan aşılama sürecinin sebeplerinden biri olarak görünen bu içerikleri platformdan kaldırdığını duyuran YouTube aynı zamanda video kanallarını kapattığını ve dezenformasyon yasağını tüm aşıları içine alacak biçimde genişlettiğini açıkladı.

"Aşı karşıtı içeriği kontrol altına alma politikası" çerçevesinde YouTube, Joseph Mercola ve Robert F. Kennedy Jr gibi ünlü aşı karşıtları ile birlikte, Russia Today'in (RT) Almanca yayın yapan iki kanalını kalıcı olarak kapattığını açıkladı. 

Sadece Covid-19 ile alakalı olarak da değil, yasağın işlevselliği kanıtlanmış tüm aşıları kapsayacak şekilde geniş hazırlandığı da belirtildi.

YouTube’un global güven ve güvenlikten sorumlu başkan yardımcısı Matt Halprin, -en azından bir hatalarının farkından olarak- şirketin yalnızca Covid-19 aşılarına odaklandığı için harekete geçmekte geç kaldığını, ancak başka aşılar konusundaki dezenformasyonun Covid-19 aşılarına karşı da şüphe doğurduğunu fark ettikleri için yasağı genişlettiklerini belirtti.

Bu yasak bağlamında net bir duruş olarak aşı karşıtlığı içermeyen ve kişisel deneyimlerden yola çıkarak hazırlanan içeriklerle, bilimsel tartışma, bilimsel bilgi gibi içeriklere izin verildiğini, böyle yayınlara devam edilebileceğini de iletti.

Şu ana Kadar Kaldırılan Video Sayısı 133.000

Bu yeni politika çerçevesinde aşı karşıtı 133 bin videonun kaldırıldığını açıklayan YouTube, yasakla birlikte güvenilir kaynakların bilgilendirici videolarına daha çok yer vermek için çalıştıklarını da belirtti.

Bir çok bilim insanı, Kanada’da %71, İngiltere’de ise %67 olan iki doz Covid-19 aşısı olanların oranının Amerika'da %56'da kalmasını sosyal medyanın neden olduğu dezenformasyona bağlıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab