Metaverse Nedir?
İnternet ve internet altyapısı ile sunulan sanal dünya her geçen gün gelişiyor/değişiyor. Hem de hiç durmadan. Başta Google, Facebook, Microsoft, Apple gibi teknoloji devleri olmakla birlikte bir çok firmada bu değişim ve değişimden gelecek pay için çalışıyor. İşte artık yüksek sesle dile getirilmeye, insanlar alışsın diye halkla ilişkiler servislerine, reklamcılara servis edilen Metaverse kavramı da bu değişimlerin -şimdilik- nihai amacı.
Vikipedi'de ki mevcut tanımına göre Metaverse; "tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçeklik ve İnternet'in toplamı da dahil olmak üzere, neredeyse geliştirilmiş fiziksel gerçeklik ve fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsamasıyla oluşturulan kolektif bir sanal paylaşılan alandır. "Metaverse" kelimesi, "meta" (ötesinde anlam) ve "evren" önekinin bir portmantosudur; terim tipik olarak algılanan bir sanal evrene bağlı kalıcı, paylaşılan, 3D sanal alanlardan oluşan, gelecekteki internet yinelemesi kavramını tanımlamak için kullanılır." demektir. Bu tanımı giren editör belli ki bir teknoloji tutkunu, metaverse günlerini merak ve heyecanla bekliyor. Tanımın edebiliğinden böyle bir sonuca varıyoruz.
Peki daha tekno-düz şekilde tarif edecek olursak metaverse'ü nasıl açıklayabiliriz?
Mevcut ve geliştirme halinde olan donanım ve yazılımlarla, kullanmak için mutlaka sanal gerçeklik gözlüğü ve buna bağlı ek aksesuarlara ihtiyaç duyacağımız; bugünün bilgisayar oyunları tarzında oluşturulmuş üç boyutlu dünyalarda bu donanımlar sayesinde dolaşabileceğimiz -bizce- geleceğin sosyal ağları/platformları. Sanal kurgusal bir evren.
Facebook'un yaptığı tanıtım toplantısından ve konu genelinde yapılan diğer açıklama ve tahminlere bakıldığında, sanal dünyada biz kullanıcılara sunacağı tüm yeni olasılıkların altında, temelinde görünen gerçek; bu fikrin oluşturacağımız avatarlar/profiller ile içinde gezebileceğimiz bir sosyal ağ olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Evet, hem firmalara hem de bu metaverse hayalinden yeni fikirler, fırsatlar, içerikler üretecekler için mutlaka dev bir piyasa tabi ki ama sonuçta tek başına da insanlığın ya da internetin geleceği demek şimdilik büyük bir iddia gibi duruyor.
Bu teknolojik gelişmenin hızı ve dünyanın ekonomik parametrelerinin hareketine bağlı dersek sanırız yanlış olmaz. Çünkü Metaverse fikri öncelikle yeni satın almalar gerektirecek bir fikir. Bilgisayarınız varsa bile belki daha iyisine ve yoksa sanal gerçeklik gözlüğüne ihtiyaç olacak. Şimdi bile sanal gerçeklik gözlükleri hem ekonomik hem de pratiklik açısından ulaşması herkes için kolay olmayan donanımlar. Bahsettiğimiz gibi teknolojik gelişmenin hızı x ekonomik ulaşılabilirlik metaverse'ün hayatımıza ne zaman gireceğini belirleyen formül olacak.
Yazılım kısmı bu iki temel soru işaretinin yanında oldukça basit görünüyor çünkü günümüzde artık bir çok oyun firması özellikle açık dünya tarzı oyunlarda büyük deneyim kazanmış durumdalar var bu bahsini ettiğimiz türdeki oyunların görselleri zaten gerçeğe çok çok yakın.
Bir "... Nedir?" yazısı için fazla fikir beyan ettik gibi, kendimizi alamadık. Kusura bakmayın. Demek biz de o vikipedi editörü kadar heyecanlanmışız konuya.
Siz ne dersiniz? Bugün elimizden düşmeyen akıllı telefonlarımızın ve sosyal ağ hesaplarımızın yerini ileride sanal gerçeklik gözlüklerimizle metaverse profillerimiz alır mı?
Yorumlar