Twitch'te Bit Hırsızlığı / Dolandırıcılığı

Twitch'te neler oluyor?

Twitch 'İnternet yayıncılığı' kavramını hayatımıza sokan web sitesi. Profesyonel ya da daha normal ekipmanlarla (bilgisayar, kamera ve bir internet bağlantısı), kendi sistemlerinde belli başlı etkinlikler yapan (oyun, sohbet vs) insanların bunu canlı yayınla dünyaya yayınlamasına fırsat veren bir hizmet.

Öncelikle ve özellikle bilgisayar oyunları ile sanal hayatımıza giren bu kavramın kategorileri zaman ilerledikçe genişledi ve bilinirliği arttı. Dünya e-ticaret devi Amazon hizmeti satın aldı, artan popülerlikle birlikte tabi ki bu pastadan pay kapmak isteyen rakip web siteleri de ortaya çıktı fakat Twitch suyun başını tutmuştu bir kere. Özellikle z kuşağı arasında çok popüler bir sanal ortam haline gelen sitede bu zamana kadar çeşitli sorunlar da yaşandı tabi. Ama yaşanan ve ortaya çıkan son olaylar site için en büyük sorunu teşkil edenleri.


Yaklaşık 1,5 ay kadar önce bu sanal devin tam 125 GB'lık bir veri dosyası çalınarak internette paylaşıma açıldı. Bu dev veri paketinde sitenin kaynak kodlarından sitede yayın yapan ünlü yayıncıların gelirlerine kadar bir çok önemli bilgi tabiri caizse halka açıldı. Kaynak kodları ve güvenlikle ilgili meseleler çok daha önemli olmasına rağmen ortaya çıkan yayıncılara ait kazanç bilgileri o sırada daha büyük ses getirdi. 

Ve geçtiğimiz hafta konuyla ilgili esas büyük bomba patladı: çalıntı kredi kartları ile yayıncılar üzerinden hırsızlık/dolandırıcılık yapıldığı ortaya çıktı.

Konuyla ilgili olarak meşhur Twitch yayıncılarından Jahrein takma adlı ile bilinen Ahmet Sonuç'un detaylı bilgiler verdiği şu  ve şu videolarda bahsettiğine göre kısa bir özetle hırsızlıklar şu şekilde gerçekleşti;

Çalınıp internete düşen Twitch verilerinden bağımsız olarak ve daha öncesinde başka sistemlerden yapılan kredi kartı bilgi hacklemeri sonucu (hem yerli hem yabancı bankalardan) ele geçirilen kredi kartı bilgileri ile bir takım kişiler Twitch yayıncılarına yüklü miktarda bağış yapıyorlar ve anlaşmaları gereği bağışı yaptıkları yayıncı bu kişilere ufak bir kesinti sonrası bağışın büyük kısmını geri gönderiyor.

Özet dışında biraz daha açarsak; küçük çapta yayın yapan iki oyun yayıncısının tartışması sonucu ortaya bazı büyük iddialar atıldı. Bu iddiaların peşini takip edenler de hacklenerek ortaya çıkan veri dosyalarını incelediklerinde bazı yayıncıların gelirlerinin olması gerekenden fazla olduklarını gördüler. Twitch'te yayıncıların gelir elde etmesini sağlayan yollardan birisi olan ve sistemin kendi para birimi gibi işleyen "Bit"ler bu hırsızlıkta kullanılan temel unsur. Şu an için kimliği belli olmayan bazı kişiler geçtiğimiz yıllar içinde hem ülkemizde hem yurtdışındaki bankalardan bir şekilde hacklenerek ele geçirilen kredi kartı bilgileri ile Twitch'de bir çok yayıncıya bu suç teklifi ile gidiyorlar ve paranın sıcak yüzüne hayır diyemeyen bazı yayıncılar bu teklifi kabul ediyorlar.

Ünlü yayıncıların aldığı izlenme rakamlarından çok daha düşük izlenmeler ile yayınlar yapan yayıncılara, çalıntı kredi kartı bilgilerini kullanarak satın alınan bahsettiğimiz bitler ile yüksek meblağlarda bağışlar yapan kişi ya da kişiler, yayıncı ile yaptıkları anlaşma gereği verilen paradan yayıncı bir miktar payını kestikten sonra büyük payı geri alıyorlar. Yurtdışı banka hesapları, paypal ya da çoğunlukla kripto paralar ile bu ödemeler yapılıyormuş.

Böylesi bir sistematik hırsızlık Twitch için tabi ki çok büyük problem ve biz bu yazıyı yazarken "konu ile ilgili açıklama" yapacağız açıklaması dışında başka bir açıklama henüz yok.

Çözüm ve de önlemler konusunda aslında bir çok yol olmasına rağmen dünya devi Amazon ve Twitch'in konu ile ilgili nasıl bir aksiyon alacağı özellikle bu siteyi kullanarak popülerlik ve gelir kazanan temiz yayıncıları kara kara düşündürüyor.

Siz ne dersiniz? Twitch batar mı çıkar mı?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab