Sarı Site ve Rakiplerine Düzenleme; İlan Sahibi Bilgileri Detaylı Olarak Bildirilecek

Hayatımızdaki her şeyin fiyatı her gün yükselirken emlak fiyatları bu yükselişin liderliğini başka hiçbir kategoriye bırakmıyor. Sürekli yukarı yöndeki bu değişimin önüne geçilebilmek / kontrol altına alabilmek adına alınan kararlardan bir tanesi bugün Resmi Gazete'de yayınlanmış;

Gayrimenkul - Emlak ilan sitelerine detaylı bilgi bildirim zorunluluğu!

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile, emlak ilan sitelerine satılık ya da kiralık ilanı giren kullanıcıların detaylı bilgilerini GİB'e (Gelir İdaresi Başkanlığı) sürekli olarak iletme zorunluluğu getirildi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğine göre; taşınır ya da taşınmaz herhangi bir kategorideki mal ve hizmetlerin alım-satım-kiralama işlemlerinde aracılık eden hizmet sağlayıcı sitelerin, ilan verilme hizmeti olan sosyal ağ ise sosyal ağın ve bu bilgileri saklayan hosting sağlayıcılarının ilan verenlerin detaylı bilgilerini, takvim yılının birer aylık süreleri içinde gerçekleştirdikleri söz konusu işlemlere ilişkin olarak GİB'e bildirimde bulunmaları zorunlu hale geldi.

Verilmesi gereken zorunlu bilgiler şöyle belirtiliyor;
- Hizmetin sağlandığı internet adresleri
- Hizmet verilen gerçek ya da tüzel kişilere ait bilgiler
- Taşınır-taşınmaz, mal ya da hizmet satış-kiralama işlemlerine dair tahsilat veya satış işlemi tutarı ve tarihi ile tahsil edilen tutarların aracılık hizmeti verilenlere ödenmesine ilişkin banka hesap bilgileri.

Yani 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren, sarı site ya da herhangi bir rakibine bu şekilde ilan verecek olan gerçek ya da tüzel kişiler yukarıda bahsi geçen bilgi ve dökümanların GİB'le paylaşılması için bu sitelere vermek zorunda olacaklar. Yine yönetmelikte belirtildiği gibi, verilen bilgilerin doğruluğundan ilan sahipleri sorumlu olacak.

Özellikle sahibinden'in ülke genelinde alım-satım fiyatı belirleme konusundaki önemini dikkate aldığınızda, sizce bu yeni yönetmelik ile emlak fiyatlarındaki bu hızlı yükselişe bir çelme takılabilir mi? Yoksa sadece ilan verenler için can sıkıcı bürokratik engeller olarak kalacaklar mı?


Kaynak »

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab