Google "Material Desing" Nedir?


Google geçtiğimiz aylarda gerçekleşen I/O etkinliğinde yazılım ağırlıklı bir sunum yaptı ve bu sunum çerçevesinde Android’in yeni sürümü (5.0, Android L veya tatlı ismi ile Lollipop), araç içi Android yazılımları, Google Fit APIleri gibi bir çok yeni veya güncellenmiş yazılım konusunda bilgi verildi.

Bunlardan belki de bizim gibi konuya önce tasarım açısından yaklaşanlar için en önemli olanı ise Google’ın yeni arayüz tasarımı olan Material Design’dı. Material Design yeni bir arayüzün ismi olmaktan biraz daha fazlasını, bir tasarım anlayışını ifade ediyor aslında.

Android işletim sisteminin, ChromeOS’un ve Google’ın diğer servislerinin yeni arayüz ve tasarım anlayışı olan Material Design konusunda Android Yöneticisi Matias Duarte, "Kullandığımız materyal somut gerçekliği baz alıyor. Kendi kağıt ve mürekkeple yaptığımız çalışmalardan esinleniyor ancak aynı zamanda hayal gücü ve sihir için de yer bırakıyor." şeklinde tasarım anlayışının felsefesini açıklıyor.

Google'ın daha önce olduğu gibi Material Design için de geliştirici ve tasarımcılara kılavuzlar sunuyor; http://www.google.com/design/


Halihazırda, kişiselleştirme konusunda -özünden gelen açıkkaynak fikri ile- büyük rakibi Apple karşısında bir kaç kademe ilerideyken, kullanıcılar tarafından zaten beğenilen ve rahat kullanım sunan Android’in Google'ın bu yeniliği ile kişiselleştirme konusunda daha da ilerlemek için bir adım attığını söyleyebiliriz.

Material Design ile, Gmail ve Calendar (takvim) gibi web uygulamaları ile birlikte Google’ın Android uygulamalarının tasarımının tümden değiştiriyor. Yeni hayata geçen uygulama ve hizmetlerde tamamen bu anlayış üzerine inşa ediliyor; Inbox ve Google Messenger gibi.

Aşağıda Google'ın konu hakkında yayınladığı videolardan birini izleyebilirsiniz;


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab