"Zararlı Yazılım" is Coming!

Game of Thrones, bir önceki sezonu olan 7. sezonunun ardından yaklaşık 1,5 - 2 yıl sonra geçtiğimiz hafta yayınlandığı kanalda geri döndü ve döner dönmez de sosyal ağlarda hakkında en çok konuşulan şeylerden birisi oldu. Tüm sürpriz bozanlar ve sezon -ve dizinin tamamen- sonuna dair tahminlerin yanında bir de sanal tehlike konuşuluyor; bilgisayarlarınız ve mobil cihazlarınız için zararlı yazılım tehlikesi!




Yeni açıklanan rakamlara göre, Game of Thrones’un yeni sezonunun birinci bölümü ilk 24 saat içinde yasa dışı yollarla 55 milyon kez izlendi. Bunların %12,2’si bölümün indirilmesiyle, %11,3’ü ise torrent aracılığıyla gerçekleşti. Kaspersky Lab'in araştırmasına göre, dizi zararlı yazılımları yaymak için sıklıkla kullanılıyor.

Kaspersky Lab tarafından yapılan bir analiz, indirilen yasa dışı film ve dizilerin zararlı yazılımları yaymak için sıkça kullanıldığını ortaya koyuyor.

Popüler dizi ve filmlerin izlenmesinde yasal olmayan izleme siteleri ve torrent yoluyla indirme uzun zamandır kullanılan yollar. Bu yolları kullanarak bilgisayarlarınıza zararlı yazılımların bulaşması ise oldukça sık görülen bir sorun.

Game of Thrones ve bunun gibi popüler dizilerin hayranları ise büyük bir riskle karşı karşıya. Dizi, 2018’de zararlı yazılım taşıyan tüm korsan içeriklerin %17’sini tek başına oluşturdu. Bu içerikler 20.934 kullanıcının saldırıya uğramasına neden oldu.

Dünyaca ünlü anti-virüs yazılım firmalarından olan Kaspersky Lab konuyla ilgili olarak bizimde her maddesine katıldığımız bu yollarla bulaşabilecek zararlı yazılımlardan korunma önemleri tavsiye ediyor:

» Yasal servisleri kullanın! Eğer mümkünse dizi-film içerikleri üretip dağıtmasıyla bilinen yasal servisleri kullanın. Ülkemizde bunlar Digitürk'ün Bein platformu -paket sahibiyseniz-, Netflix, BluTV ya da PuhuTV gibi servisler.

» İndirilen dosyaların uzantılarına dikkat edin. Dizi-film içeriklerinin güvenilir ve yasal olduğunu düşündüğünüz kaynaklardan indirseniz bile dosya uzantılarının .avi, .mkv, .mp4 veya benzeri video dosyalarına ait uzantılar olup olmadığını kontrol edin, kesinlikle .exe olmamasına dikkat edin! Unutmayın .exe uzantılı hiçbir dosya video ya da ses dosyası değildir!

» BİZ KORSANA KARŞIYIZ, Fakat siz ya ekonomik ya da bölgesel erişememe problemlerinden muzdarip bir izleyiciyseniz ve illaki bir dizi-filmi izlemek istiyorsanız; girdiğiniz dizi-film izletme sitelerinin gerçek olup olmadığına daha fazla dikkat edin! Mecbur değilseniz hiçbir reklama ya da ihtiyacınız olmayan linke tıklamayın, sorulara olumlu-olumsuz cevap vermekten kaçının kapatma düğmesi arayın. Yasal olduğuna emin olmadığınız ve ‘https’ ile başlamayan web sitelerini ziyaret etmeyin. Dosya indirmeye başlamadan önce web sitesinin gerçek olup olmadığını, URL’nin biçimine veya şirket adının yazılışına bakarak kontrol edin.

» Erken erişim tuzağına düşmeyin! Yeni bölümü erken izleme şansı vereceğini söyleyen şüpheli bağlantılara tıklamayın. Dizilerin takvimini kontrol edin.

Günümüzde artık sadece bilgisayarlarımız değil, tüm gün aktif olduğumuz ve belki de bilgisayarlarımızdan daha fazla özel bilgimize sahip cep telefonlarımız ya da diğer mobil cihazlarımızın da tehlike altında olduğunu unutmayın. İyi seyirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab