Apple'dan E-Kimlikler İçin İlk Çalışmalar; iPhone’ların ‘Sürücü Ehliyeti’ Olarak Kullanılabileceği Pilot Şehirler Belli Oldu

Yeni kimlik ve ehliyetlerimizde bulunan SIM kartlarının, E-SIM teknolojisinin hayata geçmesi ile dijitale taşınmasını beklediğimiz sıralarda Apple'da konu ile ilgili pilot çalışmalar gelmeye başladı. iOS 15 ile pilot şehirlerde kullanıcılar ehliyet ve kimlik kartlarını Apple Wallet uygulamasına dijital olarak yükleyip, teknik altyapısı uygun noktalarda pratik olarak kullanmaya başlayabilecekler.


 

Dijitalleşen dünyada basılı belgelerimize olan ihtiyacın da giderek azaldığı ya da azalmasını istediğimiz dönemlere giriyoruz. Ülkemizde de hayata geçmesini beklediğimiz E-SIM teknolojisi ile bu isteklere biraz daha yaklaşıyoruz.

Hayatımız ile ilgili neredeyse herşeyimizi içinde sakladığımız telefonlarımız (bu aletlere hala baze sadece telefon demek çok garip geliyor) ileridiki zamanlarda resmi kimliklerimiz içinde birer cüzdana dönüşebilecekler ve bu durum evrensel olarak kabul görecek gibi görünüyor.

Dünyaynın teknoloji devlerinden Apple, gündemde olan yeni iOS 15 ile kullanıcılara sunulacak ‘dijitale taşınmış kimlik kartlarıyla’ şimdilik pilot şehirlerde Amerika'da hayata geçecek; Arizona ve Georgia, özelliği destekleyen ilk eyaletler olacak. Apple’ın açıklamasında bu eyaletlerin ardından; Connecticut, Iowa, Kentucky, Maryland, Oklahoma ve Utah eyaletlerinde de özelliğin aktif olacağı belirtilmiş.

Apple, ISO 18013-5 güvenlik sandartlarına sahip olduğunu belirttiği özelliği ile Apple Wallet uygulamasına eklenecek olak ehliyet ve kimliklerin öncelikle güvenliği sağlanıyor. Kullanıcılar kimliklerini eklerken uygulama kullanıcıdan hem bir fotoğraf isteyecek hem de cihazın 3b algılayıcı sensörleri ile kimliğin gerçek sahibi olduğunuza dair onaylama ve sonrasındaki kullanım güvenliği için belirli kafa jestleri talep edecek.

Pilot şehirlerin belirli noktalarında bu dijital kimliklerin taratılacağı cihazlar ile ( bir çok şehrimizdeki otobüslerde yer alan NFC özellikli kart okuyucular gibi ) kullanıcılar telefonlarını açmaya dahi gerek kalmadan geçiş yapabilecekler. Kimliğin yüklü olduğu mobil cihaz ilgili alana yaklaştırılacak, ABD Ulaştırma Güvenlik İdaresi'nin gerekli bilgilere erişeceğine dair bir uyarı gösterilecek ve onaylama işlemi Face ID ile yüzünüzle ya da Touch ID ile parmak izinizle onaylanabilecek.

Her yeni teknoloji ile gündelik hayatımıza dair bir başka daha dijitalleşiyor ve bazı insanlara göre kolaylaşıyor. Apple'ın adım attığı bu yeniliğin ilerleyen zamanlarda tüm mobil cihaz dünyasına yayılacağını ve bir çok kullanıcının da bu teknolojiyi kullanacağını tahmin etmek için çok vizyoner olmaya gerek yok.

Peki, yaygın şekilde kullanılmaya açıldığı andan itibaren "kişilik bilgilerinin" çalınması, paylaşılması konusunda sonu gelmez bir tartışmanın kaynağı olacağı şimdiden belli olan bu teknoloji hakkında siz ne düşünyorsunuz? Önümüzdeki yıllarda E-Sim ile birlikte ülkemizde de kullanıma sunulursa bu özelliği kullanır mısınız?


Kaynak »

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab