Google'un Film-Dizi Kiralama Hizmeti 'Filmler ve TV' Artık Play Store'da Olmayacak, Google TV'de Olacak

Netflix hesabınız var, Apple iTunes'dan hesabınız var, Amazon Prime hesabınız da olabilir. Ülkemizde yaşayan kullanıcıların BluTV, Gain ve Exxen hesapları da olabilir. Film ve dizi tüketmek için seçeneklerimiz her geçen gün çoğalıyor, daha da artacak. Peki tüm bu seçeneklerin yanında -hani aradığınız içeriği bu kadar seçenek arasında bulamadıysanız diye- Android işletim sistemli mobil cihazlarda uygulama marketi Play Store üzerinden film ve dizi içeriklerini satın alabildiğinizi ya da kiralayabildiğinizi biliyor muydunuz? Dev rakipleri Netflix, Apple ve Amazon Prime gibi hizmetlerin karşısında pek adı anılmayan Google'un bu film-dizi hizmeti uzun süredir kullanılabiliyordu ve kimi içerikler ülke yayın hakları çerçevesinden sadece bu platformdan ulaşılabilir durumdaydı.


Çatı şirket Alphabet'den yapılan açıklamalara göre Filmler ve TV bölümü, mayıs ayı itibarıyla Google TV uygulamasının içine taşınacak. Daha öncesinden sahip oldukları ya da kiraladıkları içerikleri bulunan Android kullanıcıları bu içerikleri yeni adı ile Google TV uygulaması üzerinden kullanabilecekler. Mevcut olarak Google Play Store uygulaması içerisinden ulaşılabilen Filmler ve TV bölümü, önümüzdeki dönemlerde akıllı telefonlar ve tabletler için Play Store üzerinden kullanılamayacak. Android kullanıcıları eğer Google üzerinden film ya da dizi satın almak veya kiralamak isterlerse Google TV uygulamasını kullanmak durumundan olacaklar.


Peki Google TV Nedir?

Google geçtiğimiz aylarda duyurusunu yaptığı Google TV markası ile genel olarak film-dizi ve tv izleme deneyimi konusunda yeni yolunu belirledi. Firma zaten uzun süredir sahibi olduğu Android işletim sistemini yaptığı marka anlaşmaları ile TV'ler için özelleştirmiş ve Android TV işletim sistemine sahip ürünler sektörde ciddi anlamda yer edinmeye başlamıştı.


Başta Philips olmak üzere Android TV'lerin üretimi konusunda bir çok marka ile anlaşma sağlayarak telefonlarına giremedikleri kimi kullanıcıların evlerine televizyonlar ile giren firma aynı zamanda Android TV yazılımını "tv box" konseptinde küçük akıllı televizyon kutularına da uyarlamıştı. Apple'ın Apple TV'sine rakip olan bu ürünlerin en meşhurları Xiaomi'nin MiBox'ı ve Nvidia'nın Shield'i gibi ürünler. Kaldı ki yüzlerce uzak doğu markası, açık kaynak kodlu Android TV yazılımını kendi cihazlarında kullanabiliyorlar.

İşte firma konu ile ilgili yeni yol haritasında Android TV başlığı altına hizmet veren hizmetlerini Google TV olarak değiştirmeye ve yukarıda bahsettiğimiz gibi bazı hizmetlerinin kullanım şekillerini de bu doğrultuda değiştirmeye devam ediyor. Yol haritasının sonraki noktalarında mevcut olarak adı Android TV olan tv işletim sisteminin adı Google TV olarak değişecek, televizyonlar satış noktalarında Google TV olarak anılmaya ve yeni yazılım ile gelmeye başlayacak. Mobil cihazınızdaki uygulamanız ile evinizdeki televizyonunuzun içerik seçenekleri her an senkronize hale gelecek.

Bahsi geçen bu düzenleme ve değişikliklerin tüm ürünler için -en azından güncel ürünler için- hayata geçmesine henüz belli bir süre olsa da Play Store'dan kaldırılan Filmler ve TV sekmeleri ufak gibi görünse de değişiklik yolunda en önemli noktalardan birisi.


Peki siz hiç Play Store'dan film-dizi satın alma/kiralama işlemi yaptınız mı? Ya da bir Android TV sahibi iseniz firmanın başlattığı bu değişikliği nasıl karşılıyorsunuz?


Kaynak »

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab