Ukrayna - Rusya Savaşının Dijital Dünyadaki Yansımaları 2: Eğlence Hizmetleri Rusya'dan Çekiliyor

Geçtiğimiz hafta paylaştığımız yazıda talihsiz Ukrayna - Rusya savaşının dijital dünyadaki etkilerinden özellikle Rusya'ya karşı hayata geçirilen yaptırımlarından bahsetmiştik.

Tamamladığımız hafta ve hafta sonu boyunca ne yazık ki ülkeler müzakerelerde bir anlaşmaya varamadılar. Bu durumda milyonlarca insanın kabuslarının ne yazık ki hala devam ettiği anlamına geliyor. 

Savaşın/istilanın başlangıcında hızlıca tepki verip, Rusya'ya karşı kararlar açıklayan sosyal ağ firmaları ve teknoloji şirketlerine yenileri eklenmeye devam ediyor.


Netflix'in Rusya Kararları

Dünyanın en büyük film-dizi platformu olan Netflix Rusya konusunda iki açıdan kararlar açıkladı.

Birincisi ülke geneli için Netflix hizmetinin durdurulması. Firmanın basın sözcüsü, “Yaşanan olaylar doğrultusunda Rusya’daki servisimizi durdurma kararı aldık” açıklaması ile bu yaptırımı resmileştirdi.

Kaynak »

İkinci olarak firma Rusya'da halihazırda yapım aşamasında olan 4 yapımını da durdurma kararı aldı. 

Kaynak »


Dev Oyun Firmalarından Rusya'ya Engelleme

Dijital dünyanın oyun devlerinden Epic Games ve geçtiğimiz dönemde Microsoft’un satın aldığı Activision Blizzard Rusya'da oyun satışlarını durdurduklarını açıkladılar.

Ocak ayında Activision Blizzard'ı satın alan Microsoft, ürün ve hizmetlerinin Rusya ve Belarus'ta satışlarını yasaklamak için harekete geçtiğini açıklamasının ardından Epic Games de satışlarının Rusya’da durdurulduğunu duyurdu. Epic Games ayrıca Rus oyuncuların oyunlara erişiminin engellenmeyeceğini belirtti. 

Kaynak »
Kaynak »


Mastercard ve Visa da Aksiyon Aldı

Konunun ekonomik tarafını konusunda uzman olanlara bırakmakla birlikte önemli bir haber olduğunu düşündüğümüz için paylaşmak istediğimiz bir diğer bilgi de uluslararası finans markalarından; Visa ve Mastercard, Rusya'da hizmetlerini askıya alma kararı aldıklarını duyurdular.

Hayatın devamı adına filmler, diziler, oyunlar ve sosyal ağlardan çok daha kıymetli olan kredi kartı ve finans sisteminin sekteye uğramasına Rusya hükümetinin ne kadar hazırlıklı olduğunu zaman gösterecek.

Kaynak »


Umuyoruz ki bu ülkeler bir anlaşma zemininde bir araya gelirler ve milyonlarca insan için hayatı kabusa çeviren bu süreç kısa süre içerisinde biter.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab