Reklamı Abartan Uygulamalara Google'dan Fren


Akıllı telefonlarımızı ve akıllı telefonlarımız ile hayatımıza giren uygulamaları çok seviyoruz değil mi? Hele de uygulama ücretsiz ise daha fazla seviyoruz. Hem AppStore'da hem de Play Store'da bir çok kategoride binlerce ücretsiz uygulama buluyor. Peki bu uygulamalar nasıl ücretsiz olabiliyor? Birçok sebep var ama birinci sırada, bu uygulamaları yapan kişi ya da firmaların gelir modeli olarak reklamlara sırtını dayamaları var. Yani kısa cevapla; reklamlar!

Bu gelir modelini kullanıcısına ücretsiz bir uygulama sunabilmek için ayarında kullananlar olduğu gibi bu gelir kapısının suyunu çıkaran yüzlerce uygulama özellikle Play Store'da (Android) kullanıcılara bela olmuş durumda. Uygulama kullanımı sırasında (Oyun ya da başka bir uygulamada) yerleştirilebilecek her boşluğa ve her araya reklam koyanlar, seviye ilerletmek ya da programda bir ayarı yapabilmek ya da bir fotoğraf filtresini uygulayabilmek için bile reklam izleten programlar kullanıcılara çile çektiriyorlar.

Bu durumun -gün geçtikçe artan şikayetlerle birlikte de- farkında olan Google uzun süre sonra günlük kullanım adına Play Store'da yaptığı en dişe dokunur işi gerçekleştirmiş ve reklam gösteriminin dozunu kaçıran 600'e yakın uygulamayı marketten kaldırmış. Reklam kullanımını suistimal eden yaklaşık 600 uygulamayı mağazadan kaldırdığını açıklayan yazılım devi Google, kullanıcıları rahatsız eden reklamları nedeniyle yaklaşık 600 uygulamayı Play Store'dan kaldırdığını ve reklamlardan para kazanmalarını yasakladığını açıkladı. Özellikle marketten çıkarılan uygulamalardaki reklamların, cihaz kullanılmazken, telefon görüşmesi yapılırken veya telefonun kilidini açarken ortaya çıkan ve tam ekran olarak gösterilen reklamlar olduğunu belirtti.

Uygulama sayısı her geçen gün artan Play Store'un uygulama kalitesi açısından AppStore'dan oldukça uzakta olduğu su götürmez bir gerçek. Bu bağlamda uygulama güvenirliği Apple'a göre oldukça düşün olan Google'da engellenen 600 uygulama, Play Store'da yaklaşık 3 milyon uygulama olduğu göz önüne alındığında küçük görünebilir ancak bu rahatsız edici reklamlara açtığı savaş bu yönde oldukça güçlü bir adım.

Google'a göre bu sadece bir başlangıç (Umuyoruz). Geliştiriciler daha fazla gelir adına uygulamalarına rahatsz edici reklamları yerleştirmenin her zaman yeni yollarını buluyorlar ancak Google, bu tür hileleri tespit etmek için yeni teknolojiler geliştirdiğini ve bu yönde çalışmaya devam edeceğini söylüyor.

Oldukça yüksek rakamlar ödeyerek aldığımız akıllı telefonlarımızda, Android tarafında daha temiz ve güvenilir bir uygulama marketini kesinlikle hak ediyoruz ve Google'ın giriştiği bu temizliğin çerçevesini geliştirmesini umuyoruz.


Kaynak: https://thenextweb.com/google/2020/02/21/google-removes-nearly-600-apps-from-the-play-store-over-annoying-ads/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab