Yapay Zekadan Yapay Haberler!

Tam da internette gördüğümüz herşeyle ilgili temkinli olmamız gereken bu zamanda, haberinizi nasıl alırdınız? Gerçek? Aspagaras? Ya da yapay zeka ile üretilmiş?

Big Bird adındaki yapay zeka geliştirme şirketinin bir projesi olan “ NotRealNews.net ” web sitesi, tamamen gerçek görünen haber taslakları oluşturmak için yapay zeka yazılımı kullanıyor.



Şirketin yaptığı açıklamaya göre, sitenin amacı gazeteci/muhabirlerin işini kolaylaştırmak; gerçek haber içerikleri ile kullanmak için hazır haber taslakları sunarak, haberi nasıl daha çarpıcı sunabileceklerine yönelik habercilere örnek sunarak yardımda bulunmakmış. Ancak sitede yapay zeka ile oluşturulduğu öne sürülen haberlerin görsel tercihleri ve başlıklarına kısa bir göz atınca bile durumun gazetecilik adına ne kadar tehlikeli olabileceği ortada.

Günümüz internet alışkanlıklarının en büyük tuzaklarından birisi olan yalan-uydurma haberin ne kadar fazla insana ulaştığı ve etkilediği düşünülürse, bu sitenin de firmanın açıklamalarındaki kadar iyi niyetli olmadığı ortada gibi. Siyasi, kültürel ve bilimsel haberlerin kategorilerle oluşturulduğunu gördüğümüz sitede ingilizce olarak üretilmiş göze ve kulağa inandırıcı gelen bir çok başlık var. Bunun yanında bazı algoritmik yazım yanlışlarının -ingilizce için- olduğu başlıklar olsa da bir çoğu sadece bir iki ufak tefek düzeltme ile asparagas haber olarak servis edilmeye hazır haberler.

Yukarıda da fikrimizi berlirtiğimiz gibi, içinde bulunduğumuz süreçte bu tarz bir hizmet hayat kolaylaştırıcı değil, tehlikeli. Örneğin ABD başkanlık yarışı hakkında uydurma bilgiler, dünyanın korktuğu korona virüs hakkında yapay zeka ürünü yanlış bilgiler ile dolu kurgu haberler ya da dünyanın dört bir yanında probleme sebep olabilecek cinsel saldırı haberleri gibi zaten bilinçsiz, yalan habere karşı kendini donatmamış herhangi bir internet kullanıcısının anında inanıp yayabileceği haberler. Yalnızca yerel olarak düşünmeyin, bir dünya dili olarak ingilizce konuşulan ve anlanan her yeri etkileyebilecek editöryal bir klik tuzağı kaynağı yatıyor sitede.

Siteyi yayına alan Big Bird firması böylesine tehlikeli bir servisi hayata geçirirken insanların gözünü boyamak için "haber şablonu" dese de, ortada "bakın biz neler yapabiliyoruz" duygusuna sahip şeytani bir yetenek var.

Siz ne dersiniz? Artık neredeyse gördüğümüz bir haberin gerçekliğini teyit etmek için bile özel eğitime ihtiyaç duyacağımız bir ortamda yapay zeka ile gerçeğe çok yakın haberler üretmek iyi niyetli bir hareket olabilir mi?


Kaynak: https://futurism.com/site-ai-generate-fake-news-articles

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab