Twitter'dan Yalan Haberlere Turuncu Uyarı


Geçtiğimiz günlerde sizin paylaştığımız "Yapay Zekadan Yapay Haberler!" haberimizi okuduysanız eğer, asparagas haberciliğin bile artık yapay zekalar tarafından yapılabileceği sonsuz yalan haber ihtimallerinin önümüzde bulunduğu bir zamanda yaşadığımızı biliyorsunuzdur.

Hatta ifadeyi düzeltmek gerekirse; bizim bir kaynaktan alıp size ilettiğimiz haber üzerinden değil, bir süredir sosyal ağlar sebebi ile artık tamamen kontrolden çıkmış şekilde her gün birçok yeni yalan haberle karşılaştığımızı kendinizde deneyimlemişsinizdir. Sosyal ağlarda bir kaç fazla beğeni almak için, haber sitelerinde bir kaç fazla hit alıp gerçek haberler paylaşan sitelerin önüne geçip daha fazla reklam geliri elde edebilmek için neredeyse her mecra yalan habere başvuruyor. Yalan ve çarpıtma haberler artık özellikle sosyal ağları çok fazla ele geçirmiş birer virüs gibi.

Ülkemizde dahil tüm dünyada bu durumdan rahatsız, taraf gözetmeksizin herkesin doğru habere ulaşması için çaba gösteren bir çok oluşum var (ülkemizde teyit.org, doğruluk payı, yalansavar gibi). E tabi çığ gibi büyüyen ve hem güvenilirlikleri hem de idare edilebilmeleri açısından da büyük sorun haline gelmeye başlayan bu duruma sosyal ağlarda önemler almaya çalışıyorlar.

Geçtiğimiz aylarda facebook yalan haberlerle savaşmak adına bir düzenlemeye gittiğini açıklamıştı, şimdi de Twitter'ın bir düzenleme üzerinde çalıştığı haberi çıktı; politikacılar ve kamuoyunda tanınan isimler tarafından paylaşılan çarpıtılmış ve yalan haberlerin altına turuncu renkte bir uyarı iletisi ekleyecek. Geçtiğimiz sene içerisinde, kurallarını ihlal eden politikacıların paylaşımlarına uyarı etiketi koymaya karar veren Twitter şimdi de çarpıtılmış ve yalan haberin önüne geçmeye çalışacak. Demosu test aşamasında olan eklemeye dair görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından NBC’ye açıklama yapan Twitter sözcüsü, özelliği henüz test ettiklerini ancak tüm kullanıcılara sunulup sunulmayacağına firmanın net kararı vermediğini belirtti.


Twitter'ın üzerinde çalıştığı özelliğe dair paylaşılan ekran görüntülerinde, “zararlı yanıltıcı” olarak kabul edilen ve yalan bilgiler içeren tweet'lerin hemen altında, tweet'le hemen hemen aynı boyutta turuncu renkte uyarı kutusu bulunuyor. Söz konusu özellik kapsamında, kullanıcılara bir tweet'in “zararlı” ya da “zararlı yanıltıcı” olup olmadığı soran Twitter, sürece katılım sağlayan kullanıcılarına puan ve “topluluk rozeti” vermeyi planlıyor.

Siz ne dersiniz, bu özellik yalan haberin önüne geçmeye katkıda bulunabilecek mi?

Kaynak: https://9to5mac.com/2020/02/20/twitter-testing-labelling-fake-news-and-lies-with-bright-orange-warnings-could-arrive-in-march/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab