Google, Android Deprem Uyarı Sistemi'ni Türkiye'de Duyurdu

Ülkemizin güneylerinde geçtiğimiz aylarda kısa aralıklarla hissedilebilir depremler meydana geldi. Ciddi bir mal ve can kaybına sebep olmayan fakat hissedilebilir olan bu depremlerin olduğu anda yada geçen heyecanın ardından bir çok Android kullanıcısı ekranlarında daha önceden telefonlarında görmedikleri bir uyarı ile karşılaştılar. 

Bu bildirimde, depremin olduğu nokta ve ölçeği konusunda kullanıcıyı bilgilendirecek detaylar bulunuyordu. İşte bu yeni ve hayatımıza giren bir çok teknolojiden daha faydalı olan servis Android Deprem Uyarı Sistemi!

Daha önce Google'ın yaptığı bir açıklama ile 2022 yılında global olarak hizmet vermeye başlayacağı duyurulan servis içlerinde Türkiye'nin de bulunduğu bir çok ülkede resmi olarak da tanıtıldı.


Şirket, yaptığı açıklamada Android Deprem Uyarı Sistemi'nin afetler konusunda uzman organizasyon AFAD'a ekleneceğini belirtti. Google tarafından geliştirilen bu sistem, yeraltındaki hareketleri henüz yüzeye ulaşmadan tespit ediyor ve bir uyarı mesajı/bildirimi gönderiyor. 


Yeni sisteme ilişkin detayları online bir basın toplantısı ile açıklayan Google Ürün Yöneticisi Boone Spooner, kısa bir özetle sistemin 3 milyardan fazla Android akıllı telefonun çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanarak çalıştığını anlattı. Android telefonunuzda bulunan bu ivmeölçerler ile cihaz sarsıntıyı algıladığında, etkilenen bölgedeki Android kullanıcılarına uyarı gönderiyor. Tabi tek bir cihazdan değil, aynı bölgeden gelen toplu bir bilgi ile sistem bunu sağlıyor. İvmeölçeri olan Android telefonlar prize takılıyken ve tamamen hareketsizken mini bir sismometreye dönüşerek depremi algılayabiliyor ve kullanıcılara bildirim gönderebiliyor. 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremlerde şiddetine ve yoğunluğa öre “Farkında Ol” ya da “Harekete Geç” olmak üzere iki farklı bildirim gönderiyor.

"Doğal afetlerde her saniyenin fark yarattığı bilinciyle kullanıcılara yardımcı olmayı hedeflediklerini" bildiren Spooner, bu yeni bildirim sisteminin özellikle deprem bölgelerinde bulunan insanlar için önemli olacağına inandıklarını belirtti.

Şirketin belirttiği bilgiye göre Türkiye, Yunanistan ve Yeni Zelanda Amerika dışında sistemin kullanıma açıldığı ilk ülkeler.


Peki ya veri güvenliği?

Okuduklarınızda da anladığınız gibi bu sistem Google'ın Android sistemli telefonları "izlemesi" ile hayata geçen bir sistem. Bu da anlık olarak şirket ile bilgi paylaşımı demek. Google bunun otomatik olarak olmayacağını, telefonunuzda aşağıdaki şekilde izinlerin verilmiş olması gerektiğini vurguluyor.

Android Deprem Uyarı Sistemi, cihaz konumu ve “Deprem Uyarıları” açık olan tüm Android OS 5.0 ve üzeri tüm telefonlarda bu izinler verildiyse çalışıyor. Erken deprem uyarıları almak istemeyen kullanıcılar, cihaz ayarlarından “Deprem Uyarıları” seçeneğini devre dışı bırakabilir ve de anlık konumunu paylaşmak istemeyen kullanıcılarda cihaz konumunu paylaşmayı ayarlardan kapatabilirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab