Netflix 'Çok Beğendim' Özelliğini Test Ediyor

Teknoloji ve eğlence dünyasından yine çokta yeni olmayan bir yenilik haberi var :)

Hemen belirtelim "Çok Beğendim" bizim verdiğimiz isim, Netflix yeni beğeni sistemini "Two Thumbs Up" (buna bayıldım ya da çift beğeni) olarak duyurdu.


Dünya çağında film-dizi yayınlama platformları arasında her gün mantar gibi türeyen rakiplerine rağmen hala liderliğini koruyan Netflix, izleyicilerine daha iyi öneriler sunabilmek için çokta yeni olmayan yenilikleri sistemine eklemeye devam ediyor. "Bunu beğenen bunu da beğendi" tavsiye algoritmaları film-dizi ya da müzik içeriğine sahip firmalar açısından olmazsa olmaz bir özellik. Hatta Spotify'ın bugün geldiği noktada kullanıcılarına çok iyi tavsiyeler sunan algoritmasının katkısı oldukça büyük. Netflix'te halihazırda yazılımda bulunan  sadece iki seçenekli "beğendim-beğenmedim" özelliğini geliştirmiş ve üçüncü bir tercih olarak "Two Thumbs Up / Buna Bayıldım" seçeneğini eklemiş.

Eğer bütün bir Netflix kütüphanesini tükettiyseniz ve ne izleyeceğinize karar veremeyen kullanıcılardansanız, çok sevdiğiniz içeriklerde "Buna Bayıldım" oyunu verirseniz, bundan sonra uygulama size çok daha doğru oranda tavsiyeler sunabilecek. Ana sayfanız da tavsiyelerinizde bu yeni beğeni sistemine göre şekillenecek. (Tabi firmanın prodüksiyonu için dev bütçeler ayırdığı ve promosyonunu çılgınca yaptığı kendi yapımları dışında)

Netflix'ten Christine Doig-Cardet (ürün geliştirme ve kişiselleştirme direktörü) verdiği röportajda konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu; “Aboneler hiç bir zaman şu anda sahip oldukları kadar çok seçeneğe sahip olmadılar. İzleyicilerin sevecekleri dizi ve filmleri bulabilmek gerçekten önemli. Netflix'i izleyecek bir şeyler seçmenin en kolay olduğu yer haline getirmeye devam etmek istiyoruz." 

2017 yılında 5 yıldızlı derecelendirme sisteminden vazgeçen firma, bu yeni özellik ile tekrar yavaş yavaş 5 yıldızlı sisteme göz kırpıyor desek yanlış bir yorumlamada bulunmuş olmayız. Zira sinemayı ve filmleri çok seven bir firma olarak biliyoruz ki, izlediğiniz bir yapım (film yada dizi olması fark etmez) hakkında fikir belirtmek için 'beğendim-beğenmedim' ikili sistemi yeterli değil. Beğendim-beğenmedim arasını dolduracak, eh işte-normal-kötü bulmadım ama iyi de bulmadım notuna denk gelecek en az 1 değişkene daha ihtiyaç var. Bu da 5 yıldızlı derecelendirme sisteminin neden film-dizi oylamak için en efektif tercih olduğunu açıklıyor. (10 puan üzerinden derecelendirme sistemlerinin de kendi içinde artıları eksileri bulunuyor)

Doig-Cardet, abonelerinin hangi dizi ya da filmleri beğendiklerini-beğenmediklerini belirtmenin yeterli olmadığını, yeni butonun dizi veya filmleri daha spesifik bir şekilde önererek Netflix'in devasa dizi ve film kitaplığında daha iyi gezinmelerine yardımcı olacağını dile getiriyor.

Yeni "Two Thumbs Up" butonu, bugünden itibaren Netflix internet sitesi, TV uygulaması, Android ve iOS uygulamalarında Beğenme ve Beğenmeme butonlarının yanında yer almaya başlayacak.

Sizler kullanıcı olarak "beğenme-beğenmeme"  özelliğini kullanıyor muydunuz? Film-dizi seçerken Netflix tavsiyelerini dikkate alıyor musunuz yoksa ne izleyeceğinize karar verip mi hareket ediyorsunuz?


Kaynak »

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab