Dijital Hizmet Vergisi Açıklandı

Netflix, Spotfiy, Google, Amazon ve Apple gibi dünya devlerinin ülkemizde gerçekleştirecekleri hizmetler için ödeyecekleri vergiler yeni açıklanan vergi paketinde "Dijital Hizmet Vergisi" adı altında %7,5 olarak belirlendi.



İnternet ortamında sesli, görsel, yazılı şekilde dijital olarak herhangi bir içeriğin satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda kullanıcılar tarafından dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına, kaydedilmesine ve kullanılmasına yönelik tüm hizmetler bu vergiye tabi tutulacak. Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, çevrimiçi faaliyetin gerçekleştiği her ortamda vergi uygulanacak.

Hizmet aldığınız servis ister ücretli olsun ister ücretsiz eğer bir şekilde onu kullandığınız için para kazanıyorsa (ücretli içerik ya da ücretsiz hizmet sunanlarda reklam gösterimi gibi)  gelir barajına göre vergi dilimine girecek;  bir önceki hesap döneminde Türkiye’den 20 milyon TL’den, dünya çapında 750 milyon euro’dan az olan şirketler vergiden muaf olacaklar. Bu rakamlara ulaşamayan ufak çapta firmalar vergiden muaf olacaklar ama bahsi geçen dev firmaların tamamı vergi verecek kriteri sağlıyorlar.

Peki bu ne anlama geliyor?

İçinde bulunduğumuz yılın başından beri dünyada bir çok ülkede dijital platformlara vergi düzenlemeleri yapıldı. Ülkelerin vergi kanunlarına göre şekillenen bu düzenlemeler ile firma merkezi hangi ülkede olursa olsun, başka bir ülkede sunduğu hizmetten kazanılan kazancın vergisinin, kazancın sağlandığı ülkeye kalması planlanıyor. Bu düzenlemeler, doğrudan şirketleri ardından da dolaylı olarak da kullanıcıları ilgilendiriyor tabi. Sonuçta eklenen vergi yükünü firmalar kullanıcılarına yansıtacaklar bir iş dünyası normali olarak. Dijital Hizmet Vergisi artık ülkemizde de faaliyete giriyor.

Sadece dizi, film ve müzik platformları mı?

Hayır! Aynı zamanda kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebileceği dijital ortamların sağlanması, işletilmesi; yani kısaca tüm sosyal medya mecraları da verginin kapsama alanına girecek. Ayrıca dijital aracılık hizmetleri veren şirketler de bu vergiyi ödeyecek. Neden mi? Cevabı; reklam gelirleri. Sağladığı sosyal ağ hizmeti üzerinden reklam geliri kazanan firmalarda bu vergiye tabi olacaklar.

Geçtiğimiz dönemlerde yürürlüğe giren RTÜK kontrolü de eklenince -diğer ülkelerde de benzeri kontroller mevcut- yeni vergi modeli ile birlikte artık neredeyse tüm internet yayını bir şekilde ülkemizde de dahil dünya çapında devletlerin denetimine giriyor.

"Tamamen özgür internet" algısının bir noktada kırılacağı, 'internet' kavramının artık hayatımızda elektrik, su, doğalgaz gibi bir altyapı öğesi olarak yer edeceği zaten uzun süredir konuşuluyordu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab