Bu Hayvanların Nesilleri Tükeniyor ve Fotoğraflarındaki Piksel Sayıları Kadar Kaldılar

Öncelikle;
4 Ekim, Dünya Hayvanları Koruma Günü Kutlu Olsun


Dünya Vahşi Yaşam Fonu (WWF) Japonya, 2008 yılında oldukça düşündürücü bir kampanya ile nesli tükenen hayvanlara dikkat çekmiş; Population by Pixel (Pikseller ile Popülasyon). Japonya'da hayata geçen kampanyanın fikir sahipleri Hakuhodo C&D isimli ajans tarafından yaratıcı yönetmenler Nami Hoshino, Yoshiyuki Mikami ve Kazuhiro Mochizuki. Kampanyanın ortaya attığı fikir nesli tükenmekte olan türlerin piksellere ayrılmış görüntülerini kapsıyordu. Fotoğraflardaki piksel sayısı nesilde kalan üye sayısı azaldıkça azalıyor ve fotoğraflar gittikçe anlamsızlaşıyor, yani tür görünmez olmaya yaklaşıyordu.

Bir Imgur kullanıcısı olan JJSmooth44 adlı üye, kendisi için bir "programlama mücadelesi" olarak gördüğünü açıkladığı projeyi 11 yıl sonra tek başına canlandırmış. Nesli tükenmekte olan hayvanların 2019 rakamlarına göre projeyi yeniden hayata geçiren JJSmooth44, bu proje tekrarı ile o gün dünya çapında etkisi yaygınlaşma fırsatı bulamayan proje için sosyal ağların gücünü devreye sokabilecek bir girişimde bulunmuş oluyor.

Nesli tükenmekte olan tam 22 hayvan piksel resimlerinin yer aldığı projede; Afrika yaban köpeği, Amur Leoparı, Asya fili, Amur kaplanı, Bengal Kaplanı, Siyah Gergedan, Kara ayaklı gelincik, Mavi balina, Bonobo, Borneo orangutanı, Borneo fili, Şempanze, Doğu gorili gibi hayvanlar yer alıyor.

Özellikle dünya üzerinde sadece yaklaşık 60 tane kalan Amur Leoparı'nın fotoğrafı projenin anlamını tam olarak anlatıyor.


Afrika Yaban Köpeği
3 bin ila 5 bin 500 tane


Amur Leoparı
yaklaşık 60 tane


Amur Kaplanı
yaklaşık 450 tane



Asya Fili
40 bin ila 50 bin tane



Bengal Kaplanı
yaklaşık 2 bin 500 tane



Kara Ayaklı Gelincik
yaklaşık 300 tane



Fotorğafların tamamı için JJSmooth44’ün Imgur hesabı; https://imgur.com/gallery/NVNsyel


Kaynak: https://www.boredpanda.com/endagered-animals-pixels-extinction/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab