Instagram'da Estetik Algısını Bozacak Filtreler Engellenmeye Başladı

Artık neredeyse her sosyal ağ platformunda olan ve mobil kullanıcı için 'normalleşmeye' başlayan bir özellik hikayeler. Hikayeler'in en eğlenceli yanlarından birisi de tabi ki yüzlerce seçenekleri ile filtreleri.


İşte bu filtrelerin ne kadar sevildiğinin ve kullanıldığının farkında olan Facebook, SPARK AR isimli platformu kullanıcılarına kendi filtrelerini oluşturabilecekleri şekilde beta olarak sunmuştu. Bu platform aracılığı ile kullanıcılar kendi filtreleri oluşturup yayınlayabiliyorlar ve diğer instagram kullanıcıları da hikayelerinde kullanabiliyorlar.

Fakat çok geçmeden filtre mağazasına eklenen Fix Me, Beautiful Face, HolyBucks, Plastica gibi filtrelerin, özellikle genç kullanıcıların estetik algılarını yanlış yönde etkileyebileceğinin farkında varıldı. Yüzde özellikle de hiç ihtiyacı yokken ilerisi için estetik operasyon isteği uyandırabilecek dudak büyütme, burun küçültme ya da değiştirme ve bunlardan daha absürt de olabilecek bir çok filtre haklı birer tartışmanın konusu oldu.

Özellikle uzmanlar tarafından, "genç kullanıcılarının üzerinde psikolojik olarak mükemmel vücut algısı oluşturuyor" denen bir firma için bu estetik algıyı bozan filtreler bir başka saatli bomba gibi duruyor değil mi?

Aldığı onlarca güvenlik ihlali cezası, özel bilgilerin paylaşılması derken bir de psikolojik olarak kullanıcısına zarar verme ihtimali Facebook için çok büyük problem, bu bağlamda Spark AR yayınladığı yeni bir açıklama ile bu konu için keskin bir çözüme gittiklerini ve bu filtrelere izin verilmeyeceğeni belirtti. En özet hali ile açıklama şu şekilde; "Plastik cerrahi odaklı tüm filtreler Instagram Effect Gallery’den kaldırılacak. Plastik cerrahi ilişkili efektlerin onayı ise yeni bir karara kadar ertelendi." 

Siz ne diyorsunuz? Özellikle genç kullanıcı açısından problem teşkil eden bu filtrelerin engellenmesi doğru mu yoksa, ebeveyn kontrolünde bilinçli bir kullanım mümkün mü?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab