'Sonraki Büyük Gelişme' Katlanabilir Ekranlar mı?

Teknoloji hiç durmadan gelişen ve aksaklıklar yaşadığı zaman dilimleri olsa da bir şekilde daha iyisine evrilen bir konu.

Telefonu ilk bulan Alexander Graham Bell ile bilimsel/askeri amaçlar için ilk bilgisayarları üreten insanların bugün geldiğimiz noktada her birimizin elinde tuttuğu cihazı görseler nasıl tepkiler vereceğini hayal etmek ilginç bir zihin alıştırması olurdu.



Kablolar, sabit elektrik bağlantısına, bir işlem için bir oda dolusu transistöre ihtiyaç duyulduğu günlerden içinde bulunduğumuz güne gelirken insanlık için bir çok dönüm noktasından geçtik. Bu teknolojik ya da bilimsel kavşakların irili ufaklı her biri işin içinde bulunan insanlar için çok kıymetli iken, son ürünü kullanan tüketiciler için bu dönemeçlerin sadece bazıları önemli oldu. Telefonun icadı, bilgisayarların icadı, telefonların kablosuz teknoloji ile ceplerimize girmesi, telefonların bilgisayar dünyası ile buluşması ve ardından telefonları sadece dokunarak yönettiğimiz akıllı ekranlara dönüşmesi. Bu yolda Apple ve iPhone milyonlarca kullanıcının kullanım alışkanlıklarını değiştirme ve yepyeni bir kültürel deneyimin baş mimarı olmak konusunda kimsenin tahtına yaklaşamayacağı bir lider.

Böyle söylüyoruz çünkü kendisinden önceki birkaç başarısız akıllı telefon ya da cep bilgisayarı girişiminin yapamadığı bir şey yaparak tüm dünyada insanların iletişim şeklinin değişmesinin sebebi Apple ve Steve Jobs'ın ürettiği iPhone vardı. İngilizcede özellikle sektörel anlamda kullanılan "Next Big Thing" (Sıradaki büyük gelişme, Sıradaki büyük şey olarak çevrilebilir) tabiri sanki bu ürün ile yeni bir anlam kazandı (Steve Jobs'ın hep "sonraki" iyi şeyi düşündüğünün bir örneği de başarısız da olsa giriştiği NEXT adındaki PC markasıdır). iPhone sadece iletişim ya da bilgisayar sektörü için değil temasta olduğu her alan için yeni bir çağın başlangıcı oldu; programlama, mobiler teknolojiler, reklam, pazarlama vs.



iPhone ile hayatımızda yeni büyük gelişme ve 'mutlaka edinmemiz gereken' ürünler akıllı telefonlar haline geldi. Zamanla Kore ve Çin akıllı telefon pazarının Amerika ile birlikte diğer büyük oyuncuları oldular ve pastadan pay kapmak için hiç durmadan devam eden bir AR-GE sürecine girdiler. Daha iyi dokunmatik ekranlar, daha parlak paneller, daha hızlı işlemciler, daha iyi fotoğraflar ve videolar çeken kameralar. Düşük bütçeliler ile parası çok olanların seçebileceği yüzlerce seçenekten oluşan bir ürün dalı oluştu. Ve yukarıda berlittiğimiz gibi bu her ürün ya da ürün için geliştirilen teknoloji firmalar için birer küçük dönüm noktası. Ama son kullanıcı için 2007'den bugüne (ilk iphone sunumu), yeni jenerasyonun da satın alma kararlarında etkili olmaya başlaması ile sıradanlaştı ve piyasa artık Sonraki Büyük Gelişmesini beklemeye başladı.

Beklemeye başladı diyorum ama lafın gelişi. Bundan 4 yıl önce Samsung katlanır ekranlar ile çalışmaya başladığını duyurduğunda günümüz teklonoji pazarına bir bakış atmış. Kaldı ki yaklaşık tarihlerde de LG'nin katlanır ekranlar için çalışmalar yaptığının haberleri dolaşıyordu teknoloji dünyasında.

Şimdi geldiğimiz tarihte ise henüz düşük ve orta bütçeli tüketicinin radarına girmiş olmasa da katlanabilir ekranlı mobil cihazlar (tablet ya da telefon demek size kalmış) artık piyasadalar ve her geçen gün bir başka markanın yeni katlanabilir cihazı ile ilgili haber geliyor. Samsung ve Huawei ilk ürünlerinde bariz problemler yaşanmasına rağmen katlanabilir teknolojiye sahip cihazlarını birer birer duyuruyorlar. Hem de yüksek satış üretim ve satış hedefleri ile. Amerika'dan Motorla 2019 yılında çıkardığı bir model ile rakiplerine ilham olurken Apple'ın katlanabilir teknoloji için aldığı patentlerin haberleri ortaya çıkıyor.

Son verdiğim örnekte de gördüğünüz gibi, Apple bile, rakiplerinin çıkardığı teknolojilerin kullanıcılar tarafından ne kadar benimseneceğini görüp en iyi şekilde uygulamak için hiç de acele etmeden sakince hareket geçen bir firma katlanabilir teknoloji için patent peşinde. Bunun gösterdiği istikamet de şu; katlanabilir ekranlara sahip mobil teknolojiler sonraki büyük gelişme olarak hayatımıza girmek için bekliyorlar.



Evet şu anda çok pahalılar ve tabana yayılması için henüz zaman var. Ama unutmayın 2008 yılında dünyada çok az kişinin cebinde bir akıllı telefon vardı. Bugün artık cebinde eski tarz akılsız, tuşlu telefon bulmak için yüzlerce kişiyi çevirip sormanız lazım.

Şu ve şu linklerdeki haberlere ve haberlerin artış hızına bakarsanız katlanabilir ekranların hayatımıza ne kadar hızlı girebileceğini siz de tahmin edersiniz.



Ne dersiniz, sizde cebinizde katlayınca büyüyüp bir tablet olan ya da katlayınca küçülüp az yer kaplayan bir telefon / tablet ister misiniz?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab