Twitter'dan 2 Yeni Özellik Yolda

Instagram'ın önlenemez yükselişinin tüm sosyal ağ kullanıcıları farkındadır. Facebook ise günden güne kullanıcı kaybediyor gibi görünse de hem üst firma olarak instagram, whatsapp gibi diğer ağlara sahip olmasından hem de esasen kullanıcı rakamlarının çok da kötü olmamasından dolayı aslında durumu hiç kötü değil. Yani Facebook ve sahip olduğu diğer ağlar hala sosyal medya aleminin liderleri olarak duruyorlar.


Peki Twitter? Mikro-blog olarak yola çıkan ve kullanıcılara 140 karakterlik mini bloglar yazma fırsatı veren sosyal ağ sitesi. Yola çıktığı günden bugüne çok şey değişti, en çok da kullanım amacı. Başlangıçta daha eğlence odaklı dönen ağda artık siyasi-ideolojik gündemler ve haberler ön planda. Ve geldiğimiz son noktada 3-4 büyük sosyal ağ içerisinde reklam geliri ve büyüme açısından yüzü pek gülmeyen de yine Twitter. İşte hem bu ekonomik durumu pozitife çevirmek hem de kullanıcılarını yeniliklerden maruz bırakmamak için sürekli yeni özellikler deniyorlar.

Bu 2 yeni özellikten bir tanesi tahmin edebileceğiniz gibi bir "hikayaler" özelliği. Diğeri ise iOS'da zaten kullanımda olan ama Android için henüz tamamlanmış olan liste pinleme/sabitleme özelliği.

1 / Twitter Fleets diyor ama bu basbayağı Hikayaler!

Paylaştığınız tweetlerin 24 saat sonra silinmesini sağlayacak Fleets (geçici demek) adındaki bu özellik şu anda test aşamasında. Diğer sosyal ağlardaki hikaye kullanımının artması ve değişen kullanıcı alışkanlıkları ile firma duruma tepkisiz kalamamış ve kendi yolu ile bu özelliği sisteme entegre etmeye çalışıyor. Test denemeleri Brezilya’da yapılan özellik, atılan tweet’lerin 24 saat sonra kaybolmasını kapsıyor.



280 karakterlik fleets'ler, şu anda görünene göre retweet edilemiyor ve beğenilemiyor. Fleets'lere doğrudan mesaj ya da emojilerle yanıt verilebilecek. Tanıdık geldi mi?

Brezilya dışında ve ülkemizde yeni özelliğin kullanıcıların hizmetine ne zaman sunulacağı henüz bilinmiyor.



2 / Twitter uygulamanızda pinlediğiniz/sabitlediğiniz listeler arasında ekranı yana kaydırarak gezebileceksiniz.

Twitter hayatımızda girdiğinde, ağın Listeler özelliği oldukça sık kullanılıyordu. Bellirli sayıda takipçi ya da takip edilen sayısı için oldukça kullanışlı bir kategorize etme özelliğiydi. Kendi listelerinizi oluşturmanıza veya başkaları tarafından oluşturulan listelere abone olmanıza imkan tanıyan özellik gün geçtikte artan kullanıcı sayısı ile takip edilen hesapların sayısının da artmasıyla bir çok kullanıcı için organize etmesi zahmetli ve gereksiz bir hal aldı.


Amerikan sosyal medya devi, 2019 temmuz ayında yayınlanan güncellemesi ile iOS kullanıcılarına  abone oldukları en fazla beş listeyi, ana sayfalarına ekleme olanağı sundu. Hem listeleri tekrar canlandırabilecek hem de işlevsel olan bu özellik iOS güncellemesinden 8 ay sonra Android cihazlar için yayınlandı. Artık Android kullanıcıları da listelerini ya da abone oldukları listeleri en fazla 5 adede kadar zaman akışlarına ekleyebilecekler.

Birçok kullanıcı kullanmasa da bu özellik TweetDeck adında 2011 yılında Twitter tarafından alınmış ve hala kullanılan bir programında temel işlevlerinden birisi.

Peki Twitter Ana Sayfasına nasıl liste pinlenir/sabitlenir?

* Profil simgesi menüsüne gidin.
* Listeler'e tıklayın.
* Oluşturduğunuz listeler ve abone olduğunuz listeler görünecek.
* Bir listeyi ana sayfa zaman akışına eklemek için raptiye simgesine dokunun.
* Listelerinize ana sayfa zaman akışınızdan erişmek için ekranı sağa kaydırın.

* Bir Listeyi kaldırmak istiyorsanız da aynı yolla ilgili sayfaya girip, 'Sabitlenenler' öğesi altındaki simgeye dokunduğunuzda ilgili liste, ana sayfa zaman akışınızdan kaldırılacaktır.


Ne dersiniz bu geliştirmeler ve yenilikler Twitter'ın kullanıcı sayılarına pozitif açıdan yansır mı?



Kaynaklar:
https://www.theverge.com/2020/3/4/21164328/twitter-android-lists-alternative-timeline-swipe-feeds-pinned-follow-people-feature-update
https://techxplore.com/news/2020-03-twitter-preps-ephemeral-tweets-brazil.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab