Paralimpik Yüzücü Sümeyye Boyacı Artık Bir Rol Model

“Kollarım yok ama kimsenin görmediği kanatlarım var” diyen milli paralimpik yüzücümüz Sümeyye Boyacı'yı tanıyor musunuz? Kendisi hem bir sporcu hem de sanatçı olan Boyacı, geçtiğimiz haftalarda hem söylediği bu güzel sözle hem de madalyalarına eklediği yenileri ile gündeme gelmişti. Suluboya kullanarak yaptığı resimlerden oluşan bir sergisi de bulunan Boyacı'nın Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası ve Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda madalyaları bulunuyor.




Fiziksel engellerinin kendisini engellemesine izin vermeyen ve gönlünden geçen şeyleri yapmaktan vazgeçmeyen bir simge. Kendisi gibi ampute olan bir çok diğer sporcu ve sanatçı gibi gerçek bir örnek.

İşte bu güzel hikayenin minik ama çok anlamlı ödüllerinden birisini de geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü Barbie oyuncaklarının yaratıcısı olan Mattel'dan almış Boyacı; Barbie’nin 2020 rol modelleri birisi olmuş.

Potansiyellerinin farkında olmayan ya da engellenen kızların önlerindeki hayali engelleri kaldırmak, kaldırmaya yardımcı olamak için 2015 yılında başlattığı "Role Model" kampanyasında bu yıl rol modellerden birisi olarak Türkiye'den Sümeyye Boyacı seçilmiş.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde politik doğruculuğun da pozitif etkileri ile cinsiyetçi rollere karşı hazırladığı kampanya stratejileri ile farkındalığı arttıran Barbie oyuncaklarının yaratıcısı firma, hem cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmak hem de çocukluğundan beri erkeklere oranla daha fazla engellenen kızların daha özgür düşünmelerine yönelik kampanyalar hazırlıyor. 2016 yılında Barbie bebek ile oynayan bir erkek çocuğunu gösteren Mattel, aynı yıl "sıfır beden manken imajını değiştirmeye" yönelik farklı vücut tiplerine uygun mayolar tanıtmış, 2018 yılında "Inspiring Woman" serisi ilham kaynağı kadın bebekleri ve 2019 yılında da "Creatable World" serisi ile kendilerini belli bir cinsiyet kalıbına sokmayan çocuklar için Barbie bebekler üretmişti.



Sümeyye Boyacı Barbie rol model bebeği yapılan 7 kadından birisi

Barbie’nin 2020 için seçilen diğer rol model kadınları ise şöyle;
Birleşik Krallık’tan atlet Dina Asher-Smith,
Fransa Kadın Milli Futbol Takımı kaptanı Amandine Henry,
Ukrayna’dan Eskrim Dünya Şampiyonu Olga Kharlan,
Litvanya’dan Yüksek Atlama Avrupa Şampiyonu Airinė Palšytė,
İsrail’den sörfçü Anat Leior
Son söz olarak belirtmemiz gerekir ki; sattığı ürünlerden para kazanan firmaların kampanyalarının samimiyetini sorgulamak oldukça normal ve yapılması gereken bir şeydir. Ama hem bu konuda hem de her türlü özgürlükçü, eşitlikçi kampanyadan firmaların kazandığı paralar diğerlerine göre daha adil hissettiriyor bize.


Kaynak: https://bigumigu.com/haber/sumeyye-boyaci-barbienin-rol-modelleri-arasinda/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab