WWW Kaynak Kodu NFT Olarak Satıldı

BitCoin ve onun atmosferine ait tanımlara paraya temas eden herkes artık bir noktaya kadar aşina. Nedir, nasıl alınır, neye yarar bunları artık detaylıca olmasa da bir hisse senedi nedir bildiğimiz kadar biliyoruz (aynı şey olmadığını biliyoruz tabi :) 


Peki NFT nedir biliyor musunuz? 

Kitabi bir tanımla; "NFT (non-fungible token), benzersiz bir dijital öğeyi temsil edebilen ve bu nedenle birbirinin yerine geçemeyen, blok zinciri adı verilen dijital defterdeki bir veri birimidir. NFT'ler sanat, ses, video, video oyunlarındaki öğeler ve diğer yaratıcı çalışma biçimlerine benzer dijital dosyaları temsil edebilir. Bu dijital dosyaların kendileri sonsuz bir şekilde yeniden kopyalanabilirken, onları temsil eden NFT'ler ise temel blok zincirlerinde izlenir ve alıcılara sahiplik kanıtı sağlarlar. Ethereum, Bitcoin Cash ve Flow gibi blok zincirlerinin her birinin NFT kullanımlarını tanımlamak için kendi jeton standartları vardır."

Yani sanal coin zincirlerini eşsiz şekilde üretebilen teknoloji ile fiziksel olarak basılı-yapılı olmayan bir sayısal kodun orijinalliğinin kanıtlanması yöntemi.

Bilgisayarınızda painti açıp fareniz ile bir manzara resmi karalayıp kaydedeceğiniz o jpg dosyası için bir NFT oluşturup, o jpg'nin yüzde yüz sizin yaptığınız orijinal eser olduğunu ve diğer kopya JPG'lerin de bu orijinalden kopyalanan kopyalar olduğunu kanıtlayabilirsiniz. Ve bu aynı şeyi bilgisayarlarda üretilmiş temelinde kod olan her şey için yapabilirsiniz; ses dosyaları, kodlar, video dosyaları, fotoğraflar, yazılar. 

Kusura bakmayın ama NFT konuya yabancı olanlar için hala anlaması güç bir konsept olduğundan bu kadar girizgah yaptık.


İşte bu yeni orijinallik yöntemi ile geçtiğimiz günlerde WWW protokolünün kaynak kodları satıldı! 


Bugün internetin geldiği noktada yapı taşlarından biri olan ve zamanında ücretsiz olarak Tim Berners-Lee tarafından kullanıma sunulan protokolün kaynak kodları 5.4 milyon dolara alıcı buldu! 

Tim Berners-Lee'nin yazdığı World Wide Web kaynak kodunun NFT'si Sotheby's (dünyanın en prestijli ve büyük müzayede kuruluşlarından birisi) tarafından düzenlenen açık artırmada 5,4 milyon dolara alıcı buldu.

Sir Tim Berners-Lee’nin kaynak kodlarını açık arttırma ile kazanan isim isterse kodları kendi bilgisayarına indirebilecek ve isterse NFT olarak internetten erişebilecek. Açık arttırmayı kazanan kişi aynı zamanda Berners Lee’den, kaynak kodlarının etkisi ve yazım sürecinde yaşadıklarını anlatan bir mektup, bir video kaydı ve bir de kodları içeren Lee’nin imzasını taşıyan poster alma hakkını elde etti.

Girizgahta tanımını yaptığımız NFT tahmin edebileceğiniz gibi öncelikle sanat çevrelerinde yepyeni bir heyecan yarattı. Çünkü değişen, dijitalleşen dünyanın sanatı da değişiyor ve basılı-yapılı eserlerin yanında dijitalde hazırlanan eserlerin de sayıları gün geçtikte artıyor. İşe NFT sayesinde alıcılar satın aldıkları kod ile var olan sanatın ya da satılan her ne ürünü ise onun gerçek olduğunu ve orijinalinin kendilerinde olduğundan emin oluyorlar.


Kaynak

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab