Artık PES Yok! eFootball var


 Hemen belirtelim bu bir oyun haberi değil!

Bu blogda ara ara oyunlarla ilgili yazılar yazdığımız oldu ama bu yazı oyunlarla değil tarihle ilgili. Oyun dünyasına damga vurmuş bir ismin tarih oluşu ile ilgili ( biraz fazla duygusal olduk nedense :)

Bilgisayarlar ile oyun oynanabildiği ilk günden bugüne kadar hiç değişmeyen bir gerçek var; spor oyunları her zaman popüler olmuştur. Spor oyunları içerisinde de özellikle futbol oyunları her zaman başı çekmiştir.

İşte bu 'futbol oyunları' dünyasında geçmişten bugüne hala liderlik koltuğu için çarpışan iki firma var; Amerikan EA ve Japon Konami. EA'in futbol oyunu olan Fifa serisi ilk çıkışından beri hiç isim değiştirmeden sadece yıl rakamı ve özel kupa isim ekleri ile yoluna istikrarlı şekilde devam ediyor.

Fakat Konami'nin dünyaca meşhur futbol oyunu için aynı istikrardan bahsetmek mümkün değil. Yayınlandığı ilk yıllarda Winning Eleven ismi ile yola çıkan ve oyun dünyasına damga vuran oyun hızla en çok oynanan oyunlardan oldu. Elde ettiği haklı başarılı ile hızla büyüyen oyun bir süre firmanın asya ve amerika için farklılaşan pazarlama stratejileri sonrasında PES (Pro Evolution Soccer) adı ile yoluna devam etti. Ve "PES mi Fifa mı?" klişe sorusu ile bir oyun kültürü ikonu olan isim artık yok.

Konami'nin blogundan yapılan açıklamaya göre oyun artık yoluna eFootball adı ile devam edecek ve PES ismi artık tarih olacak. eFootball adı bir süredir PES adı ile birlikte oyun arayüzünde görünüyordu zaten ama bu köklü değişiklik yinede sürpriz oldu.

Özellikle en büyük rakibinin sıkı istikrarına karşın 3. kez isim değiştirmek açıkcası bize garip gelse de vardır koca firmanın bir bildiği demekten başka çare yok.

Yapılan açıklamada değişen tek şeyin oyunun adı olmayacağı, oyun motorunun değiştiği ve artık oyunun oynanışının tüm oyunculara ücretsiz olacağı da belirtilmiş. Bununla birlikte çapraz platform desteği de gelecek oyun bu sayede farklı konsollardan ya da konsola karşı bilgisayardan maçlar yapılabilecekmiş.

Aslında bu oyun artık gerçekten PES değil evet. Yepyeni bir oyun olacak.

Peki o zaman yeni hali ile sormaya hazırlanalım oyuncular; Fifacı mısın eFootballcu mu? :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab