43 Saatlik Akbank Kesintisi Neden Oldu?


Eğer siz de bir Akbank müşterisiyseniz bulunduğumuz hafta içerisinde 2 gün boyunca bankanız ile ilgili neredeyse hiçbir hizmet alamamışsınızdır. Fiziksel banka şubelerinden, ATM'lerden ve mobil uygulamaları üzerinden internet bankacılığından da Akbank müşterileri 2 gün boyunca hizmet alamadı.

Ana akım basında olması gerekenden çok daha az ses getirmiş olsa da sosyal ağlarda özellikte twitter'da mağdur müşterilerin sesi oldukça gür çıktı ve konudan bu şekilde haberdar olduk. 

Özellikle Akbank müşterisi olmasa da konu teknoloji severler açısından da merak uyandırıcı.

Peki bu tam olarak 43 saat süren kesinti neden yaşandı? Ülkenin en büyük bankalarından birisi müşterilerini böylesi bir zamanda 2 güne yakın nasıl hizmetsiz ve daha da kötüsü 'parama bir şey olacak mı?' korkusu ile baş başa bıraktı?

Habertürk'ün yaptığı habere göre yaşananlar şöyle;

Akbank’ta 5 Temmuz Pazartesi’yi 6 Temmuz Salı gününe bağlayan gece serverlarda bir yazılım güncellemesi yapılmak istendi. IBM tarafından geliştirilen ve başta finans kuruluşları olmak üzere büyük kurumsal şirketlerce kullanılan veri tabanı yönetim yazılımı DB2’nin yükseltilmesi işlemi sırasında sistem çöktü. 

Güncellemesi sırasında başlayan bu sorunun ardından, sorunun büyümemesi için yapılan son yükseltme işlemi geri alınmaya çalışıldı fakat bu defa de servera erişimde kesintiler yaşanmaya başladı ve veri tabanı kilitlendi. 

Ve bu kilitlenme ile bankanın tüm sistemleri dünya bankacılık tarihinde eşine az rastlanır uzunlukta bir süre kesildi.

Peki yedekler? 

Müşteri bilgileri, işlem kayıtları gibi kritik dataların bulunduğu sistemin yedeğinin işletilmesinde de sorun yaşandı. Bankanın bilgi işlem yetkilileri, IBM ve partnerleri bu zaman zarfında bu konuya da çözüm üretemedi.

Böyle bir problemin yaşanması teknolojik açıdan sıra dışı ya da korkutucu değil, korkutucu ve müşteriler için kabul edilemez olan bu büyüklükte bir bankanın yedek sistemlerinin böylesine bir soruna/felakete hazır olmadığın ortaya çıkması.

Yine Habertürk'ün haberinde belirtilen, sorunu çözebileceğini iddia eden bir teknoloji firmasının teklifinin banka tarafından geri çevrilmesi de oldukça ilginç bir nokta.

Müşteriler ne yapacak?

Kesinti sırasında özellikle sosyal medyada, banka tekrar hizmet verdiğinde mevduat ve hizmetlerini çekip başka bankalara geçeceğini söyleyen hatırı sayılır miktarda müşteri oldu. Yaşanan bu sorunun bankaya nasıl yansıyacağını zaman gösterecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Samsung'dan Çok Doğru Bir Sosyal Sorumluluk Projesi #internetiTADINDAkullan

Netflix'in Abone Kaybı Etkileri Büyüyerek Devam Ediyor; İşten Çıkarmalar Başladı

Instagram'dan Haberler; Canlı Yayın Moderasyonu ve Creator Lab